Din kundvagn
Filtrera

Pris

Färg

Beige
Blå
Brun
Grå
Svart
Vit

Träslag/Imitation

Ek
Furu
Kork

Mönster

1-stav
Kork

Egenskaper

Vattentät
PVC-fri

Passar till

Badrum & Tvättstuga
Barnrum
Hall & Entré
Källare
Kontor
Sovrum
Vardagsrum
Köksgolv

Kollektion

Cork Wise HRT
Wood Wise SRT
Wood Go
Wood Hydrocork
Wood Resist+

Tjocklek

Bredd

Längd

Kampanjvara

Provbit

Korkgolv

Vårt sortiment från Wicandes har utgått. Vi hänvisar er till någon av de andra butikerna som säljer produkter från Wicanders.

Om ni istället är intresserade av trägolv, laminatgolv eller vinylgolv hjälper vi er gärna att hitta ett golv som passar.

Vad är ett korkgolv?

Ett korkgolv är ett golv som har ett eller flera lager av kork. Vanligtvis säljs moderna korkgolv i form av golvbrädor som du sedan själv kan sätta ihop enkelt. Det finns både korkgolv som kan läggas som flytande golv eller som limmas mot underliggande underlag. I vår guide kan du läsa mer om hur du gör när du ska lägga korgolv själv som ett flytande golv.

3 största fördelarna med korkgolv


 1. Miljö
 2. Ljuddämpning
 3. Värmeisolering

Vi kommer nu gå igenom varje område för att ge dig en inblick i detta nya miljögolv som börjar ta marknadsandelar hos den allt mer miljö- och hållbarhetsmedvetna befolkningen vi har i Sverige.

Därför ska du välja korkgolv

Du ska välja korkgolv för att det har lägre koldioxidutsläpp, är ljuddämpande och värmeisolerande.

Korkgolv är ett miljövänligare golv


Korken i ett korkgolv kommer från korkeken. I Europa växer korkeken bland annat i Portugal, Frankrike, Spanien och Italien. Korkgolv är ett miljövänligare golv eftersom att:

 1. Kork är ett naturmaterial
 2. Det släpper ut 4 gånger mindre koldioxid att tillverka ett korkgolv jämfört med ett vanligt trägolv
 3. Barken på ett korkträd kan skördas var nionde år. Trädet behöver inte tas ner för att skörda korken utan får stå kvar och bilda ny bark tills det blir dags för skörd igen.

Visste du att

Korkbarken kan skördas var nionde år. Man kan alltså skörda korkbark flera gånger innan du ens har hunnit avverka träden till ett traditionellt trägolv.

Ett korkgolv är ett mjukt golv


Korkgolvet är ett bekvämt och mjukt golv som känns skönt för hela kroppen att gå på. Kork har en mycket flexibel struktur. När kork studeras på nära håll kan du se en cellstruktur där de luftfyllda cellerna liknar vaxkakorna i en bikupa. Resultatet blir ett spänstigt och flexibelt material som kan användas till många olika saker.

Denna speciella cellstruktur gör att korken hela tiden strävar efter att gå tillbaka till sin ursprungsform och det leder till ett material som är mycket tåligt för slag och stötar.

Ett korkgolv är således ett skönt och mjukt golv som inte blir hårt att gå på och det är skonsamt för både dina fötter och rygg.

Kork på cellnivå

Cellerna i korken påminner om luftfyllda vaxkakor från en bikupa. Denna cellstruktur gör korken till ett mycket spänstigt och flexibelt material.

Ett korkgolv är ett ljuddämpande golv


På grund av materialets uppbyggnad blir inte korkgolv bara ett mjukt golv utan även ett ljuddämpande golv. Ljudet av fotsteg reduceras med upp till 53% med ett korkgolv. Med korkgolvet får du alltså ett härligt ljuddämpande golv, både mellan olika våningar i huset likväl som att du även hör skillnaden när du går inne i rummet där du har lagt ditt korkgolv.

Ett korkgolv är ett tyst golv

Ett korkgolv kan reducera ljudet av fotsteg med upp till 53%.

Ett korkgolv är ett varmt golv


Korkgolvet har dessutom mycket goda termiska egenskaper och således får du också ett varmt golv när du lägger in ett korkgolv i ditt hem.

Vad det här innebär är att kork håller rummets värme mycket bra. Istället för att mötas av en kall chock när du sätter ner fötterna på golvet så är det egentligen din egen kroppsvärme som du känner när du går på ett korkgolv. Du värmer upp korken och känner din egen kroppsvärme tillbaka från golvet.

Korkgolv är alltså ett varmt golv som det känns otroligt skönt att gå på barfota.

Slipp chocken av kyla med ett varmt korkgolv

Med ett korkgolv värmer du upp korken och känner din egen kroppsvärme tillbaka från golvet.

Istället för att din kroppsvärme transporteras bort möts du av en varm och skön ytan under dina fötter.

Wicanders korkgolv


Du kanske någon gång har hört talas om Wicanders korkfabrik? Under 1800-talets andra hälft lyckades August Wicander byta till sig ett korkskäreri på Brännkyrkagatan i Stockholm mot sin gård. Här startades det berömda korkskäreriet som till en början enbart sysslade med att skära till korkar till vin- och ölflaskor.

Det spill som korktillverkningen genererade såg Wicander till att ta till vara på och det dröjde inte länge innan Wicanders startade upp sin produktion av golv och inredningsprodukter i kork.

Wicanders har funnits i över 150 år

Här tillverkades korkmattor från den kork som blev över när vinkorkarna skulle skäras ut. Idag, över hundrafemtio år senare lever Wicanders korkgolv vidare med den nya ägaren Amorim.

Balansen mellan innovation och låg miljöpåverkan

Balansen mellan innovativa produkter och att samtidigt ha minsta möjliga miljöpåverkan är vad Wicanders står för. Spjutspetsteknologi i kombination med korkens naturliga egenskaper skapar företagets fantastiska produkter. Samtliga produkter ur Wicanders sortiment som vi säljer drar nytta av korkens miljövänliga, flexibla och värmeisolerande egenskaper.

Korkgolv är mer skonsamma för kroppen

Korkgolv är ett mjukt golv som det känns skönt att gå på. Detta på grund av materialets goda flexibilitet. Det blir på så sätt mycket skonsammare för kroppen med ett korkgolv jämfört med att gå på ett hårdare trä- eller betonggolv.

På 1860-talet lades grunden för Wicanders korkgolv

August Wicander bytte sin gård mot ett korkskäreri på Brännkyrkagatan i Stockholm 1868.

Det var detta som blev startskottet på ett drygt 150 år gammalt varumärke som under åren förädlats hela vägen fram till idag.

Hittar du inte det golvet från Wicanders som du söker?


Wicanders har ett stort utbud av vackra korgolv. Om det är något specifikt golv som du letar efter men som du inte kan hitta på vår hemsida så är det bara att du tar kontakt med oss så tar vi fram det åt dig. Vi kan leverera alla golv ur Wicanders breda sortiment och du får det till det bästa priset. Vi matchar alltid priset på våra golv, skulle du hitta det billigare någon annanstans så får du det alltid till samma pris hos oss.

Korkgolv - ditt miljövänliga golv


I denna sektion kommer vi gå igenom varför ett korkgolv från Wicander är ett så miljövänligt golv och ett smart val när du ska köpa golv.

Wicander ägs som tidigare nämnts av Amorim som är ett portugisiskt företag som finns representerade över samtliga kontinenter i världen. Amorim är en världsledande producent av korkprodukter med aktivitet inom flera stora områden så som tillverkning av golv- och väggprodukter, isolering, vinkorkstillverkning och övriga inredningsprodukter.

På grund av den ledande roll inom korkindustrin som Amorim har, är företaget i stor utsträckning med och utformar utvecklingen av hela korkindustrin i världen. Amorim har en mycket stark miljöprofil där hållbar utveckling ur ett socialt- såväl som ur ett miljöperspektiv genomsyrar hela organisationen.

Så lång tid tar det för kork att växa

Det tar 25 år från att en korkek planteras tills dess att man kan skörda den för första gången. Därefter kan man skörda barken var nionde år.

Kork är ett hållbart naturmaterial

Kork utvinns ur korkekens bark. Det tar 25 år för en korkek innan den kan skördas för första gången. Därefter kan man skörda korkeken var nionde år då korkbarken har hunnit återbildas. Man tar alltså aldrig ner en korkek för att utvinna korken utan den återbildas om och om igen under en ca 200 år lång tid.

Det betyder att trädet under årets alla dagar, timmar och minuter står och fångar in koldioxid, år efter år.

En hållbar skördeprocess

Själva skördeprocessen är anmärkningsvärt hållbar. Dels så skördas barken på träden för hand med enklare redskap som yxa. Korkodlingarna innebär också hållbarhet ur ett socialt perspektiv. Kunskaperna kring att skörda korkekar är något som förs vidare från generation till generation och utförs av lokalbefolkningen.

Korkindustrin sysselsätter människorna ute på landsbygden

Eftersom att korkodling är en cyklisk- och regelbunden process så innebär det både en ekonomisk och social hållbarhet. Korkodling och tillhörande aktivitet sysselsätter många människor ute på landsbygden och motverkar på så sätt även avfolkning i dessa områden som annars skulle hotas av ökenspridning. Man uppskattar att korkskogen i Portugal binder ca 5% av landets årliga koldioxidutsläpp.

Cirka 65% av energin kommer från korkspill

Om man sedan går vidare i produktionsprocessen så kan man se att Amorim och Wicanders korktillverkning fortsätter att hålla högt ställda miljökrav. 65% av den energi som används kommer från korkspill som har blivit en biprodukt under produktionsprocessen och som sedan blir till biomassa som kan tas tillvara på.

Korkskogen tar upp 5% av Portugals koldioxidutsläpp

Korkskogen i Portugal eller Montado som den lokalt kallas för, tar upp 5% av landets årliga koldioxidutsläpp.

Färger & utseenden på korkgolv


Det finns ett stort utbud av olika färger och utseenden på korkgolv. I följande sektion presenterar vi några av våra favoriter. Med ett så stort utbud av olika färger på korkgolven är det enkelt att hitta ett att tycka om.

Ett korkgolv som ser ut som ett cementgolv

Vill man ha cementgolvets karaktäristiska utseende så går det även att uppnå med ett korkgolv. Bland Wicanders korkgolv finns flera olika sten och cementimitationer som ger den härliga looken som ett grått golv skapar.

Du får det bästa av två världar; cementgolvets stilrena utseende med korkgolvets mjuka, flexibla samt termiskt isolerande fördelar. Samtidigt är korkgolvet ett bra alternativ ur ett miljöperspektiv.

Tips - välj rätt färg på korkgolv

Ställ dig följande frågor:

 1. Hur ska golvet matcha mot övrig inredning?
 2. Ska golvet kontrastera mot dina möbler eller smälta in
 3. Hur ser ljusinsläppet ut i rummet?
Sawn Twine Oak pa

Grått golv som korkgolv

Korkgolvet från Wicander går att få i flera olika grå nyanser. Ett grått golv skapar en avskalad men stilren känsla där dina möbler tillåts ta plats och sätts i fokus.

Du kan jobba med kontraster på ett häftigt sätt när du väljer ett grått golv där några exempel kan vara att jobba med färgstarka möbler eller mörka färger tillsammans mot det grå golvet.

Treehouse pe

Ett mörkt golv som korkgolv

Det finns även flera mörka kulörer som du kan välja på när du ska köpa ett korkgolv. Med ett mörkt golv kan man istället välja en i övrigt ljus inredning för att skapa ett intressant djup i rummet.

Ett mörkt golv passar i många olika rum. Hallen är ett bra ställe att lägga ett mörkt golv i då det är ett rum där man drar in mycket smuts och golvet utsätts för ett högt slitage. Då kan det vara smart att välja ett mörkt golv.

Sand Oak pe

Ett ljust golv som korkgolv

Ett ljust golv går även det att få som korkgolv. Ett ljust golv passar exempelvis bra i sovrummet för att skapa en ljus och fräsch känsla som det känns trevligt att vakna upp till om morgnarna. Ett ljust golv tar tillvara på dagsljuset på ett trevligt sätt och skapar ljusa och ombonade rum i ditt hem.

Var kan man lägga korkgolv?


Det går nästan att lägga korkgolv i vilket rum du vill. Korkgolvet passar i allt från sovrummet och vardagsrummet där man ofta vill ha ett lite mer elegant golv, till det slitstarka hallgolvet som ska tåla allt. För att inte tala om korkgolv i köket. Där gör dess slitstarka egenskaper att det passar perfekt. I följande sektion går vi igenom några ställen där man har lagt och där det passar att lägga sitt nya korkgolv.

Tips - dra nytta av korkgolvets slitstarka egenskaper

Vi tycker definitivt att du ska dra nytta av korkgolvets slitstarka egenskaper. Det passar exempelvis utmärkt att lägga i en hall eller att ha som köksgolv.

Korkgolv kök

Det är ett utmärkt val att köra på korkgolv till kök. I köket spenderar man lång tid framför spis och sina arbetsytor när man lagar mat. Därför blir korkgolvet utmärkt med sina mjukare egenskaper jämfört med exempelvis ett klassiskt trägolv. Med ett korkgolv i kök får du en skön avlastning för din kropp.

Det finns också helt vattentäta korkgolv till köket också. De vattentäta egenskaperna lämpar sig verkligen väl i ett kök där det inte är ovaligt att man spiller ibland och att det stänker från matlagningen. Korkgolv i köket är alltså ett utmärkt val tycker vi. Det kräver minimalt med underhåll, finns som vattentäta modeller och i ett stort utbud av olika färger och nyanser.

Wicanders hydrocork som ditt nya köksgolv

Wicanders hydrocork är ett optimalt köksgolv. Hydrocork är ett golv som kombinerar korkens naturligt flexibla och termiska fördelar med vattentäta egenskaper. Wicanders hydrocork passar därför utmärkt att ha som köksgolv.

Köksgolvet är ett golv som utsätts för hårt slitage och nedsmutsning. Det är ju inte ovanligt att man tappar ett köksredskap någon gång när man står där och rör i sina grytor. Dessutom är det samtidigt lätt hänt att det råkas spillas på köksgolvet när man står och lagar mat. Med Wicanders hydrocork får du en vattentät golvyta som är mycket flexibel och som tål tuffa tag i köket.

Wicanders hydrocork har vattentäta egenskaper

Wicanders hydrocork står emot vatten och är ett utmärkt val för köksgolvet som utsätts både för spill och stundtals hård belastning.

Korkgolv i Sagrada de Familia

För några år sedan bestämdes att det skulle läggas in korkgolv i den världsberömda katedralen Sagrada de Familia i Barcelona. Varje år besöker 3 000 000 personer Sagrada de Familia. Och det säger sig självt att när man har flera tusen besökare om dagen i en så stor byggnad som dessutom har ett stengolv, så kommer det att bli en hög ljudvolym.

Det problemet kunde man få bukt med genom att det valdes att läggas in ett korkgolv och på så sätt kunde ljudvolymen sänkas ordentligt i kyrkan.

Det visar prov på korkgolvets fantastiska egenskaper

Att det har valts ett korkgolv till en lokal med så pass hög trafik tycker vi verkligen visar prov på korkgolvets enastående förmågor. Ett korkgolv blir både mjukare att gå på och blir på så sätt skonsammare för besökarnas kroppar, det absorberar ljud på en helt annan nivå och dessutom har det fantastiska termiska egenskaper.

Iam os m F7 P Jg S Myy U unsplash 1

Korkgolvet och hunden


Vi får in många frågor från våra kunder som undrar om korkgolv fungerar bra om man har en hund hemma.

Korkgolvet är verkligen hundens bästa vän! Det blir riktigt varmt och skönt på golvet för hundarna eftersom att korken är så isolerande. Det är egentligen ganska enkelt men samtidigt fantastiskt. Istället för att transportera bort värmen från kroppen så reflekteras den tillbaka och golvytan blir varm och skön att vara på, perfekt för hunden som gärna breder ut sig på ett korkgolv är våra erfarenheter.

Vidare så har korkgolvet sitt slitstarka ytskikt, vilket gör det idealiskt för ytor där våra fyrbenta vänner med klor springer runt hela dagarna. Man ska ju såklart alltid torka upp så snabbt som möjligt om det råkar ske en olycka på golvet men korkgolvet är faktiskt fantastiskt för hem med hund.

Gillar hundar korkgolv?

Ja! Flera hundägare har berättat för oss att deras hundar älskar att ligga på korkgolv då det blir varmt och skönt. Korkgolvet är också slitstarkt och klarar av repande klor som hundarna springer med över golvet.

Korkgolv pris

Så vad landar ditt pris på när du ska köpa nyttkorkgolv? Det varierar såklart beroende på hur stort ditt rum är. Men ofta brukar man kunna få ett bra pris på ett korkgolv om man köper större mängder. Ska du lägga korkgolv på en större golvyta, ta kontakt med oss för att få ett bra pris på dina nya korkgolv.

Korkgolv plattor

Korkgolv kan även finnas i formatet plattor. Ett korkgolv i plattor är snyggt och ger exempelvis en klassisk look i ett kök. I vårt sortiment hittar du dock inte korkgolv plattor utan istället har vi korkgolv som vanliga golvbrädor, likt hur ett parkettgolv ser ut. Vi har ett brett utbud av olika korkgolv i många färger och imitationer och det är enkelt att hitta ett korkgolv som faller en i smaken.

Kork golv

Att ha kork som golv har flera fördelar. De främsta anledningarna till att välja kork som golv är för att:

 1. 4 gånger mindre koldioxid släpps ut i tillverkningen av ett korkgolv jämfört med ett vanligt trägolv
 2. Kork som golv bidrar till ett mjukare golv
 3. Kork bidrar till ett varmare golv.

Korkgolv klick

Korkgolv klick är det enklaste sättet att lägga ett nytt korkgolv på. Med korkgolv klick går det riktigt snabbt att lägga sitt nya golv och det är inte heller särskilt svårt att göra det själv. Ska du lägga korkgolv klick själv, hittar du guiden på vår hemsida Lägga korkgolv, där du steg för steg hittar instruktioner hur du lägger ett korkgolv klick på egen hand.

Billigt korkgolv

Ett tips är att ta kontakt med oss på kundtjänsten om du letar efter billigt korkgolv till ett större projekt. Ska du lägga korkgolv på en stor golvyta i exempelvis ett kontorslandskap, en affär eller liknande, brukar vi kunna ge ett lite billigare pris på det nya korkgolvet.

Vad behöver du veta när du ska köpa ett korkgolv?

Här har vi listat de viktigaste sakerna som vi tycker du ska ha koll på inför köpet av ditt nya korkgolv.

📌 Vilken typ av korkgolv ska jag ha?

Om du letar efter ett 100% vattentätt golv med vackra träimitationer så ska du kolla efter Wicanders Hydrocork. Är du istället intresserad av den autentiska kork-looken så bör du kolla på produkterna ur serien Cork Wise. Här kan du läsa mer om alla våra korkgolv.

👀 Kan jag få se korkgolvet innan jag köper det?

Absolut! Hos oss kan du beställa provbitar på de korkgolv som du är intresserad av.

🌳 Vad gör kork till ett så miljövänligt material?

Korkeken skövlas aldrig till skillnad från träd till det klassiska trägolvet. Var nionde år går det att skörda korkeken och trädet får då istället stå kvar och kan fortsätta ta upp koldioxid under hela sin livslängd på i genomsnitt 200 år. Här kan du läsa mer om korkgolvet.

📌 Hur skiljer sig ett korkgolv från ett trägolv?

Det släpper ut 4 gånger mer koldioxid att tillverka ett trägolv jämfört med ett korkgolv. Korkeken skövlas aldrig utan man använder barken på trädet som redan efter nio år går att skörda igen. Jämför man detta med ett furugolv där trädet växer i ca 80-120 år innan det sedan huggs ned så blir det tydligt att kork är mycket mer tidseffektivt.

🎨 Vilka färger kan jag få på mitt korkgolv?

Det finns en rad olika färger som du kan få på ditt korkgolv. Vi tycker att du ska börja med att ställa dig frågan vilket intryck du vill att en besökare ska få när den kliver in i ditt rum och utgå därifrån för att hitta en färg som passar.

📌 Kan jag ha ett korkgolv som köksgolv?

Det fungerar utmärkt! Till köksgolvet rekommenderar vi Wicanders Hydrocork som är ett 100% vattentätt och dessutom ett mycket slitstarkt golv. Här får du ett vattentätt och slitstarkt golv till köket med korkens alla fantastiska egenskaper.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många golv är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån