Pris
Färg
Yta
Träslag/Imitation
Mönster
Egenskaper
Passar till
Varumärke
Tjocklek
Bredd
Längd
Kampanjvara
Provbit
Trägolv
Ett trägolv skapar en varm och lyxig känsla i ditt rum. Här hittar du tjusiga trägolv i form av parkettgolv. På den här sidan hittar du golv från tillverkare som NQD, Meister och Moland.
✔️ Vi matchar alltid priset ✔️ Hemleverans till dörren ✔️ Beställa mycket? Hör av dig på chatten
Trägolv
Att köpa sig ett fint trägolv är en riktigt bra investering till sitt hem. Trä är ett levande material och finns i många olika färger och träslag som ek, bok, ask, furu och valnöt. Trägolv delas in i tre olika typer - det är massiva trägolv, parkettgolv (även kallat lamellparkett) och fanergolv.
När du ska köpa ett trägolv är det viktigt att du funderar på vilket rum golvet ska ligga i och vilken funktion som önskas. Läs mer om trägolv längre ner på sidan.
Vilka olika typer av trägolv finns?
Huvudsakligen brukar det talas om tre olika typer av trägolv. Dessa tre är:
De olika typerna skiljer sig från varandra beroende på hur trägolvet är uppbyggt och vilken typ av funktion trägolvet har. T.ex. kan ett parkettgolv slipas ner för att få en ny fin yta medan ett fanergolv aldrig kan slipas.



Massivt trägolv
Ett massivt trägolv består av stora brädor av samma träslag. Till skillnad från exempelvis parkettgolvet som är uppbyggt av flera lager av olika material så är varje golvbräda av det massiva trägolvet rakt igenom trä, sågat från en stock.
På sidan Massiva trägolv kan du läsa mer om och förkovra dig i all vår information om massiva trägolv.
Att köpa ett massivt trägolv innebär:
- Golvet är hårt
- Golvet är en bräda av samma träaslag (ek, gran, bok, furu, valnöt)
- Golvet krymper på vintern
- Golvet sväller på sommaren
- Läggs helst i torra miljöer (undvik fuktighet)
- Får ej våttorkas - Dammsug eller torka med urvriden trasa
- Bör läggas av yrkesman
- Vid limning använd uteslutande speciellt parkettlim


Parkettgolv
Ett parkettgolv består av tre olika skikt. Det översta skiktet som minst ska vara 2,5 mm består av massivt trä, till exempel ek, ask, bok, lönn, björk, furu eller gran. Det mellersta skiktet är oftast gran eller furu och skiktet längst ner i brädan som kallas “spärr” kan variera något men är i regel också av gran eller furu, finskuret som en tunn fanér.
Skikten i parkettgolv läggs i 90 grader
När brädan i ett parkettgolv limmas samman läggs de olika skikten i 90 grader mot varandra. Detta gör golvbrädan styv och det görs för att det ska bli så lite rörelse som möjligt i ditt parkettgolv.
Parkettgolv som flytande golv
Vanligast är att man lägger parkettgolv som ett flytande golv vilket innebär att golvet ej fästs mot underlaget som det ligger på, utan ligger löst. Golvbrädorna hålls på plats genom att de hakas i varandra (vanligast är klickgolv) och slutligen läggs en golvsockel eller golvlist mellan golv och vägg. Ett flytande golv är en smidig lösning då golvplankorna ligger fritt och kan röra sig vid temperatur- och fuktförändringar i rummet. Det går även att hellimma sitt parkettgolv mot underlaget men det vanligaste är att lägga det som ett flytande golv. Om du hade tänkt att limma ditt parkettgolv rekommenderar vi att du tar kontakt med fackman som gör installationen.
Många olika mönster på parkettgolv
Det finns många olika träslag att välja bland till ytskiktet på ett parkettgolv. Det finns även flera olika mönster. Vanliga mönster på parkettgolv är enstavsparkett, tvåstavsparkett, trestavsparkett samt holländsk parkett.

Enstavsparkett
Tvåstavsparkett
Trestavsparkett
Holländsk parkett
Underhåll ditt parkettgolv
Som många klick trägolv måste också ett parkettgolv underhållas och efter ett par år är det rekommenderat att fräscha upp golvet med till exempel ett lack, olja eller en slipning.
Ett parkettgolv kan slipas 3-4 gånger då varje omslipning tar bort ca 0,3-1 mm av ytskiktet. Då det översta lagret i ett parkettgolv är minst 2,5 mm rent trä påverkar inte detta brädans yta och utseende.
Precis som att köpa ett massivt trägolv i ek är ett parkettgolv också känsligt för fukt. Våttorka aldrig ett parkettgolv utan städa med torra metoder eller helt urvriden trasa.
Att köpa ett parkettgolv innebär:
- Enkelt att lägga själv med klicksystem
- Finns i många olika varianter och träslag
- Får ej våttorkas - Dammsug eller torka med urvriden trasa
- Kan slipas om 3-4 gånger
Fanergolv
Ett fanergolv är uppbyggt på precis samma sätt som ett parkettgolv, dvs i tre skikt. Skillnaden är att i ett fanergolv så är det översta skiktet (som består av rent trä) under 2,5 mm. Oftast är det bara 1 mm.
Ett fanergolv slipar du inte om
Det gör att skillnaden mellan ett parkettgolv och ett fanergolv är att ett fanergolv ej kan slipas om. En del tycker därför att fanergolv är ett billigt trägolv.
Ek - det vanligaste träslaget i fanergolv
Ek är det vanligaste träslaget i det översta lagret i ett fanergolv. Det finns också fanergolv med andra träslag som bok, ask, lönn, björn, furu och gran. Övriga skikt är precis som i parkettgolvet i gran, furu eller annat pressat träfiber.
Fanergolv brukar komma redan som färdigbehandlade
Då fanergolvet inte kan slipas levereras det nästan alltid färdiglackat och behandlat från fabrik så det är så lite underhåll som möjligt för dig som konsument. Ett fanergolv i ek 1 stav är väldigt fint men det finns många mönster att välja på som 2 stav, 3 stav och holländsk parkett.
Att köpa ett fanergolv innebär:
- Enkelt att hantera och lägga själv då plankorna är tunna och lätta
- Finns i många olika varianter och träslag
- Levereras oftast färdiglackat
- Får ej våttorkas - Dammsug eller torka med urvriden trasa
- Kan ej slipas om - översta skiktet i trä är under 2,5 mm och oftast bara 1 mm
- Ett bra ekonomiskt alternativ till parkettgolv
- Rekommenderas till “lågtrafikerade” rum som till exempel ett sovrum

Trägolv färg - vilken färg och vilket träslag kan ett trägolv ha?
Att välja vilket trägolv man vill köpa är inte lätt. Det finns en mängd med olika färger, sorteringar, ytskikt, träslag och mönster att välja mellan. I denna sektion går vi igenom några vanliga trägolv som går att hitta i de svenska hemmen.

Vitt trägolv
Ett vitt trägolv i ek är en väldigt populär kombination. En av de mest köpta produkterna är ett vitt trägolv i ek 1-stav. En snygg bräda i ek med vit ton passar de flesta utrymmen såsom vardagsrum, sovrum eller varför inte i ett matrum?
Ett exempel på ett härligt vitt trägolv är Trägolv NQD Larch Northern Lights Borstad Lärk 1-stav. Detta golv har ett toppskikt av lärk som ger det dess vackra utseende.

Mörkt trägolv
Mörka trägolv består oftast av valnöt, ek eller lönn. Träslagen gör golvet lite hårdare och det mörka träslaget ger en murrig och rustik känsla. En väldigt häftig effekt i ditt hem.
Ett exempel på ett elegant, mörkt trägolv är Trägolv NQD Oak Chateau Hårt borstad Ek 1-stav som skapar det där härliga djupet i ett rum. Ett annat mörkt trägolv som vi gillar är Trägolv NQD Oak Shipwreck Hårt borstad Ek 1-stav.

Ljust trägolv
Det ljusa trägolvet är en svensk klassiker. Det absolut vanligaste och mest tidlösa valet av trägolv. Ofta väljer man sitt ljusa trägolv i ek, björk eller furu.
Exempel på ett ljust trägolv som vi tycker är enkelt att matcha övrig inredning mot är Trägolv NQD Oak Bridgeport Borstad Ek 1-stav. Ännu ett ljust trägolv som faller oss i smaken är Trägolv NQD Oak Original Spirit Borstad Ek 2-3 stav som skapar en stilren och avskalad känsla i rummet.
Trägolv Ek
Att köpa ett trägolv i ekparkett 1 stav, ekparkett 2 stav eller ekparkett 3 stav är en speciell känsla. Ett ekgolv är kvalité rakt igenom och blir aldrig omodernt. Idag finns det många varianter av ekgolv och många olika färger att välja mellan. Ditt ekgolv kan vara vitt, ljust eller till och med mörkt.
Massivt ekgolv
Ett massivt ekgolv som är obehandlat har en brun till en mörkbrun nyans där träslagets ådringar syns tydligt. Ett massivt ekgolv är riktigt lyxigt och skapar ett vackert djup i golvet i det rum där det läggs in.
Ekparkett
Ekparkett kan man säga blir det bästa av två världar; du får det vackra träslaget ek med dess tydliga ådringar i ett lätt och smidigt parkett-format. Det översta lagret består av minst 2,5 mm massivt ekträ som har kombinerats med ytterligare två lager som läggs i 90-gradig vinkel mot varandra för att minska träets rörelser. Ekparkett är bland de vanligaste typerna av parkettgolv.
Vi tycker själva väldigt mycket om ekparketten Trägolv NQD Oak Winchester Borstad Ek 1-stav som med sin gyllenbruna färg är enkel att matcha mot övrig inredning i rummet.
Vitlaserat ekgolv
Ett vitlaserat ekgolv skapar en härlig kombination där det naturligt bruna till mörkbruna trägolvet får en ljus ton. Det skapas en vacker lyster i ett vitlaserat ekgolv. Lasyr ger dessutom ett obehandlat trägolv en mer slitstark yta som gör det mer tåligt.

Trägolv ask
Trägolv i ask är en nära släkting till trägolv i ek - det skiljer sig väldigt lite i färg. Ask har dock en tendens att gulna lite över tid. Ett trägolv i ask är annars hårt och slitstarkt.
Furugolv
Furu är ett väldigt mjukt trä. Därför är det inte så vanligt att man lägger ett furugolv i hemmet längre. Däremot är det väldigt populärt i fritidsstugor, fjällstugor eller friggebodar som ett massivt trägolv.
Ett furugolv är ett billigt trägolv i jämförelse med andra liknande golv i andra träslag. Därför är det också väldigt populärt som ett massivt trägolv. Ett furugolv är ett ljust trägolv.
Massivt furugolv
Furu är ett ljust gult träslag som man kan behandla på många olika sätt för att uppnå det önskade ytskikt som föredras. Du brukar kunna se en tydlig ådring i ett massivt furugolv samt dess stora kvistar vilket bidrar till ett härligt levande trägolv.
Vitvaxat furugolv
Vi rekommenderar alltid att ett trägolv behandlas på ett eller annat sätt för att göra det mer slittåligt och för att det ska hålla samma vackra nyans under många år framöver. Ett vitvaxat furugolv passar väl in i den skandinaviska inredningsstilen och ger hemmet ett ljust och behagligt intryck.
Vitoljat furugolv
Ett annat sätt för att få en ljus känsla i sitt rum är att välja ett vitoljat furugolv. Ställer man en vitpigmenterad olja mot ett vitvax så ger generellt sätt den vitvaxade ytan ett starkare skydd för trägolvet medan ett vitoljat furugolv oftast är mer skonsam för miljön.
Grangolv
Fram till några år in på 1900-talet så var det vanligt att trägolven i hus var grangolv. Grangolv är hårt och det blir inte lika lätt märken i det, vilket lämpar sig för trägolv som ska kunna stå emot hårt slitage. I gamla hus byggda i Sverige under 1800-talet var grangolv vanligt förekommande.
Valnötsgolv
Ett valnötsgolv är ett exklusivt trägolv som går i en brun till mörkbrun eller svart nyans som obehandlat. Det finns många olika behandlingar av ett valnötsgolv för att få just den nyans och det ytskikt som önskas på sitt trägolv. Vill man ljusa upp sitt valnötsgolv kan man exempelvis välja att behandla det med en vitolja eller ett vitvax.

Trägolv och dess hårdhet
För att ange hur hårt ett trägolv är används den så kallade Brinellmetoden.
Detta sätt att mäta trägolvets hårdhet går ut på att under en bestämd tid pressa en stålkula med ett fast tryck mot träet för att sedan mäta hur stort märket blir när stålkulan tas bort.
Ju mindre märke som lämnas kvar på trägolvet, desto hårdare och mer slitstarkt är träslaget. Ju högre Brinellvärde, ju hårdare är träet.
Vilka olika mönster finns det på trägolv?
Golvbrädorna på ett massivt trägolv har inga egna mönster då de består av hela brädor. Däremot kan mönster skapas med massiva trägolv. Dessa mönster brukar kallas tilja, sammansatt stav, kortstav (fiskben), mosaik/industriparkett eller kubb. Ett parkett- eller fanergolv kan däremot ha olika mönster på brädorna. Det är din personliga preferens som bestämmer vilket mönster just du tycker är snyggast.
I vilka rum kan man lägga trägolv?
Ett trägolv är det självklara valet i vilket rum som helst. Trä är ett naturmaterial med fantastiska egenskaper och åldras bara finare med åren. De flesta trägolv kan du ha golvvärme under och trägolvet i sig är väldigt bekvämt att gå på. Eftersom trä tar åt sig fukt rekommenderas det inte att lägga trägolv i våtutrymmen som badrum, tvättstugor eller liknande. Ytan på trägolvet kommer då bli fult och golvet förstörs.
Trägolv i sovrum, matrum, vardagsrum, lekrum eller hall
Dessa rum är gjorda för ett fint trägolv oavsett typ, färg och märke. Försök att anpassa valet av ert trägolv utifrån rummets ändamål och funktion. Ett sovrum kanske inte behöver ett så slitstarkt trägolv men ett vardagsrum med mycket spring och högre trafik, behöver en hårdare yta.
Trägolv i kök
Att lägga ett trägolv i ett kök går alldeles utmärkt - däremot är det många som menar att det inte är så praktiskt. Köket är en naturlig plats för fukt och spill och med tiden tenderar ett trägolv i ett kök att bli fult och spricka. Vill man däremot ha trägolv i sitt kök går det alldeles utmärkt men man ska då tänka på att vara ordentlig med att torka upp spill och liknande direkt.
Valet av vilket trägolv som passar vilket rum är helt utifrån personlig preferens. Då det finns en mängd olika trä, mönster och utseenden på trägolv finns det alltid något som passar de flesta. Matcha trägolvet med rummets övriga möbler för att få precis den känsla och stil du själv önskar.
Alternativ till trägolv i kök
Ett alternativ till trägolv i kök är att istället lägga ett 100 % vattentätt korkgolv med en vacker träimitation där. Det finns ett stort utbud av olika träimitationer på korkgolven och det är väldigt lätt att installera dessa. Utöver sitt vackra utseende och vattentäta egenskaper (som serien Hydrocork exempelvis har), så är korkgolven flexibla och stöttåliga. Detta skapar ett lätt sviktande golv som både blir skonsamt för dig att gå på samtidigt som det inte går sönder lika lätt om du tappar något köksredskap på det. Här kan du läsa mer om korkgolven.

Trägolv badrum
Vi rekommenderar ej trägolv till badrum. Detta på grund av att det är svårt att få sitt trägolv helt tätt.
För golv i badrum rekommenderar vi alltid att du tar kontakt med fackman för att utföra installationen. Men ett bra alternativ till golv som utsätts för spill och smuts är att lägga ett korkgolv som är 100 % vattentätt där. Exempel på sådana rum där det brukar spillas en hel del på golvet är kök och tvättstugan. Korkgolvet går att få i en rad olika mönster och färger. Här finns det många olika träimitationer som du kan välja på och på så sätt få den där härliga känslan av ett trägolv.
Här kan du läsa mer om korkgolven.
Vad behöver du veta när du ska köpa ett trägolv?
Här har vi listat de viktigaste sakerna som vi tycker du ska ha koll på inför köpet av ditt nya trägolv.
📌 Vilken typ av trägolv ska jag ha?
Trägolv brukar delas upp i tre kategorier:
Hos oss hittar du ett härligt utbud av vackra parkettgolv.
👀 Kan jag få se trägolvet innan jag köper det?
Självklart går det bra! Hos oss kan du beställa provbitar på de trägolv som du är intresserad av så att du i lugn och ro kan bestämma dig hemma för vilket golv du vill ha.
🎨 Vilka färger kan jag få på mitt trägolv?
Det finns många olika färger och behandlingar att välja mellan till sitt trägolv. Vi tycker att du ska börja med att ställa dig frågan vilket intryck du vill att en besökare ska få när den kliver in i ditt rum och sedan utgå därifrån för att hitta en färg som passar.
📌 Vad är skillnaden mellan fanérgolv och parkettgolv?
Skillnaden mellan ett fanergolv och ett parkettgolv är att fanergolvet har ett mycket tunnare träskikt högst upp.
Ett parkettgolv kan slipas ner (oftast flera gånger) för att få en ny fin yta. Detta går inte att göra med ett fanergolv. Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan de olika trägolven.
📌 Hur slitstarkt behöver mitt trägolv vara?
🌳 Vilket är det vanligaste träslaget till trägolv?
Ek är ett av de absolut vanligaste träslagen på parkettgolv. Den 3-staviga ekparketten är väldigt populär runt om i våra hem i Sverige. Läs gärna mer om olika träslag på trägolv här.