Trägolv » Köpa Golv
Din kundvagn

Trägolv

Att köpa sig ett fint trägolv är en riktigt bra investering till sitt hem. Trä är ett levande material och finns i många olika färger och träslag som ek, bok, ask, furu och valnöt. Trägolv delas in i tre olika typer - det är massiva trägolv, parkettgolv (även kallat lamellparkett) och fanergolv.

När du ska köpa ett trägolv är det viktigt att du funderar på vilket rum golvet ska ligga i och vilken funktion som önskas. Läs mer om trägolv längre ner på sidan.

Vilka olika typer av trägolv finns?


Huvudsakligen brukar man tala om tre olika typer av trägolv. Dessa tre är:

 1. Massivt trägolv
 2. Parkettgolv (lamellparkett)
 3. Fanergolv

Man skiljer på de olika typerna utifrån hur trägolvet är uppbyggt och vilken typ av funktion trägolvet har. T.ex. kan ett parkettgolv slipas ner för att få en ny fin yta medans ett fanérgolv aldrig kan slipas.

Massivt trägolv


Ett massivt trägolv består av stora plankor av samma träslag. Till skillnad från exempelvis parkettgolvet som är uppbyggt av flera lager av olika material så är varje golvbräda av det massiva trägolvet rakt igenom trä, sågat från en stock.

Ett trägolv är ett naturmaterial

Massiva trägolv är ett naturmaterial och det innebär att det både kan krympa, svälla och skifta något i nyans beroende på den miljö som golvet läggs i. Ett massivt trägolv har en lång livslängd och man kan slipa om det flera gånger om så önskas för att fräscha upp det, för att måla om eller för att behandla sitt massiva trägolv på något annat sätt.

Olika trägolv är olika hårda

Beroende på vilket träslag som väljs för det massiva trägolvet så kan man få olika hårdheter som märks genom golvets mer eller mindre slitstarka egenskaper.

Ett massivt trägolv förändras över tid

Som vi tidigare var inne på så kan det massiva trägolvet både svälla och krympa beroende på om det är torrt eller fuktigt i luften i rummet. Under vinterhalvåret är golvet oftast som minst, på grund av den låga luftfuktigheten. Golvet är som störst under sommaren då det är hög luftfuktighet.

Starkt solljus gör att ditt trägolv kan skifta i nyans

Det är inte heller ovanligt att ett massivt trägolv skiftar i nyans om det utsätts för starkt solljus. Därför är det viktigt att man tar hand om och behandlar sitt massiva trägolv på rätt sätt för att det ska se ut så som man vill och behålla sitt vackra utseende över tid.

Placeholder2
Placeholder3
Placeholder3

Behandla ett massivt trägolv

Ett massivt trägolv är oftast ytbehandlat med lack eller olja. Eftersom golvet är ett levande material blir det extra viktigt att tänka på att inte utsätta trägolvet för en relativ fuktighet lägre eller högre än 30-60%. Den optimala rumstemperaturen är 15-25°C.

Risken finns, om det massiva trägolvet utsätts för stora skillnader i fukt eller temperatur att det rör sig så mycket att det spricker.

Rekommendationen är att undvika våta rengöringsmetoder på massiva trägolv

Det rekommenderas alltid att man undviker våta rengöringsmetoder på ett massivt trägolv och om man skulle råka spilla till exempel vatten, torkar man upp det direkt. Dammsug golvet regelbundet eller använda en urvriden trasa om behov uppstår när du ska rengöra ett massivt trägolv.

Läs gärna mer i vår guide X för att lära dig hur du kan behandla ett trägolv (LÄNK).

Placeholder2

Lägga massivt trägolv

Att lägga ett massivt trägolv är svårt och kräver oftast en yrkesman. När man lägger ett massivt trägolv så brukar man limma eller spika fast trägolvet mot underlaget.

När man limmar fast ett massivt trägolv måste ett speciellt parkettlim användas, absolut ingenting annat. Att lägga ett massivt trägolv är svårt och vi rekommenderar alltid att man tar kontakt med fackman för att få råd och tips om man tänkt lägga golvet själv.

Att köpa ett massivt trägolv innebär:

 • Golvet är hårt
 • Golvet är en planka av samma träslag (ek, gran, bok, furu, valnöt)
 • Golvet krymper på vintern
 • Golvet sväller på sommaren
 • Läggs helst i torra miljöer (undvik fuktighet)
 • Får ej våttorkas - Dammsug eller torka med urvriden trasa
 • Bör läggas av yrkesman
 • Vid limning använd uteslutande speciellt parkettlim
Placeholder2

Parkettgolv (Lamellparkett)


Ett parkettgolv består av tre olika skikt. Det översta skiktet som minst ska vara 2,5 mm består av massivt trä, till exempel ek, ask, bok, lönn, björk, furu eller gran. Det mellersta skiktet är oftast gran eller furu och skiktet längst ner i plankan som kallas “spärr” kan variera något men är i regel också gran eller furu, finskuret som en tunn fanér.

Skikten i parkettgolv läggs i 90 grader

När plankan i ett parkettgolv limmas samman läggs de olika skikten i 90 grader mot varandra. Detta gör golvplankan styv och det görs för att det ska bli så lite rörelse som möjligt i ditt parkettgolv.

Parkettgolvets tre olika skikt

 1. Översta skiktet består av minst 2,5 mm massivt trä
 2. Mellersta skiktet ofta tillverkat i gran eller fur
 3. Understa skiktet, Spärrskiktet, oftast tillverkat i gran eller fur, finskuret som en tunn fanér

Parkettgolv som flytande golv

Vanligast är att man lägger parkettgolv som ett flytande golv vilket innebär att golvet ej fästs mot underlaget som det ligger på, utan ligger löst. Golvbrädorna hålls på plats genom att de hakas i varandra (vanligast är klickgolv) och slutligen läggs en golvsockel eller golvlist mellan golv och vägg. Ett flytande golv är en smidig lösning då golvplankorna ligger fritt och kan röra sig vid temperatur- och fuktförändringar i rummet. Det går även att hellimma sitt parkettgolv mot underlaget men det vanligaste är att lägga det som ett flytande golv.

Många olika mönster på parkettgolv

Det finns många olika träslag att välja bland till ytskiktet på ett parkettgolv. Det finns även flera olika mönster. Vanliga mönster på parkettgolv är 1-stav, 2-stav, 3-stav samt holländskt mönster.

Det behöver inte vara särskilt svårt att lägga ett parkettgolv. Läs gärna vidare i vår guide X för hur du lägger ditt nya parkettgolv själv (LÄNK).

Placeholder2

Det är enkelt att lägga parkettgolv

Parkettgolv är väldigt enkla att lägga då de antingen “klickas” eller trycks ihop. Detta gör att vem som helst väldigt enkelt kan köpa ett parkettgolv och lägga det själv.

Underhåll ditt parkettgolv

Som många klick trägolv måste också ett parkettgolv underhållas och efter ett par år är det rekommenderat att fräscha upp golvet med till exempel ett lack, olja eller en slipning.

Ett parkettgolv kan slipas 3-4 gånger då varje omslipning tar bort 0,3-1 mm av ytskiktet. Då det översta lagret i ett parkettgolv är minst 2,5 mm rent trä påverkar inte detta brädans yta och utseende.

Precis som att köpa ett massivt trägolv i ek är ett parkettgolv också känsligt för fukt. Våttorka aldrig ett parkettgolv utan städa med torra metoder eller helt urvriden trasa.

Att köpa ett parkettgolv innebär:

 • Enkelt att lägga själv med klicksystem
 • Finns i många olika varianter och träslag
 • Får ej våttorkas - Dammsug eller torka med urvriden trasa
 • Kan slipas om 3-4 gånger

Läs gärna mer i vår guide X för att lära dig hur du kan behandla ett parkettgolv (LÄNK).

Fanergolv


Ett fanergolv är uppbyggt på precis samma sätt som ett parkettgolv, dvs i tre skikt. Skillnaden är att på ett fanergolv är det översta skiktet (som består av rent trä) under 2,5 mm. Oftast är det bara 1 mm.

Ett fanergolv slipar du inte om

Det gör att skillnaden mellan ett parkettgolv och ett fanergolv är att ett fanergolv ej kan slipas om. En del tycker därför att fanergolv är ett billigt trägolv.

Ek - det vanligaste träslaget i fanergolv

Ek är det vanligaste träslaget i det översta lagret i ett fanergolv. Det finns också fanergolv med andra träslag som bok, ask, lönn, björn, furu och gran. Övriga skikt är precis som i parkettgolvet i gran, furu eller annat pressat träfiber.

Fanergolv brukar komma redan som färdigbehandlade

Då fanergolvet inte kan slipas levereras det nästan alltid färdiglackat och behandlat från fabrik så det är så lite underhåll som möjligt för dig som konsument. Ett fanergolv i ek 1-stav är väldigt fint men det finns många mönster att välja på som 2-stav, 3-stav och holländskt mönster.

Att köpa ett fanergolv innebär:

 • Enkelt att hantera och lägga själv då plankorna är tunna och lätta
 • Finns i många olika varianter och träslag
 • Levereras oftast färdiglackat
 • Får ej våttorkas - Dammsug eller torka med urvriden trasa
 • Kan ej slipas om - översta skiktet trä är under 2,5 mm och oftast bara 1 mm
 • Ett bra ekonomiskt alternativ till parkettgolv
 • Rekommenderas till “lågtrafikerade” rum som till exempel ett sovrum

Skillnad mellan fanergolv och parkettgolv

Skillnaden mellan ett fanergolv och ett parkettgolv är att det översta skiktet på fanergolvet är tunnare än 2,5 mm.

Placeholder2

Trägolv färg - vilken färg och vilket träslag kan ett trägolv ha?


Att välja vilket trägolv man vill köpa är inte lätt. Det finns en mängd med olika färger, sorteringar, ytskikt, träslag och mönster att välja mellan. I denna sektion går vi igenom några vanliga trägolv som går att hitta i de svenska hemmen.

Placeholder3

Vitt trägolv

Ett vitt trägolv i ek är en väldigt populär kombination. En av de mest köpta produkterna är ett vitt trägolv i ek 1-stav. En snygg planka i ek med vit ton passar de flesta utrymmen såsom vardagsrum, sovrum eller varför inte i ett matrum?

Placeholder2

Mörkt trägolv

Mörka trägolv består oftast av valnöt, ek eller lönn. Träslagen gör golvet lite hårdare och det mörka träslaget ger en murrig och rustik känsla. En väldigt häftig effekt i ditt hem.

Placeholder2

Ljust trägolv

Det ljusa trägolvet är en svensk klassiker. Det absolut vanligaste och mest tidlösa valet av trägolv. Ofta väljer man sitt ljusa trägolv i ek, björk eller furu.

Trägolv Ek


Att köpa ett trägolv i ek 1-stav, 2-stav eller 3-stav är en speciell känsla. Ett ekgolv är kvalité rakt igenom och blir aldrig omodernt. Idag finns det många varianter av ekgolv och många olika färger att välja mellan. Ditt ekgolv kan vara vitt, ljust eller till och med mörkt.

Massivt ekgolv

Ett massivt ekgolv som är obehandlat har en brun till en mörkbrun nyans där träslagets ådringar syns tydligt. Ett massivt ekgolv är riktigt lyxigt och skapar ett vackert djup i golvet i det rum där det läggs in.

Ekparkett

Ekparkett kan man säga blir det bästa av två världar; du får det vackra träslaget ek med dess tydliga ådringar i ett lätt och smidigt parkett-format. Det översta lagret består av minst 2,5 mm massivt ekträ som har kombinerats med ytterligare två lager som läggs i 90-gradig vinkel mot varandra för att minska träets rörelser. Ekparkett är bland de vanligaste typerna av parkettgolv.

Vitlaserat ekgolv

Ett vitlaserat ekgolv skapar en härlig kombination där det naturligt bruna till mörkbruna trägolvet får en ljus ton. Det skapas en vacker lyster i ett vitlaserat ekgolv. Lasyr ger dessutom ett obehandlat trägolv en mer slitstark yta som gör det mer tåligt.

Det finns många anledningar till att välja ett trägolv i ek

 1. A
 2. b
 3. c
Placeholder2

Trägolv Ask (Askgolv)


Trägolv i ask är en nära släkting till trägolv i ek - det skiljer sig väldigt lite i färg. Ask har dock en tendens att gulna lite över tid. Ett trägolv i ask är annars hårt och slitstarkt.

Placeholder2

Trägolv Furu (Furugolv volym 2900 ändra?)


Furu är ett väldigt mjukt trä. Därför är det inte så vanligt att man lägger ett furugolv i hemmet längre. Däremot är det väldigt populärt i fritidsstugor, fjällstugor eller friggebodar som ett massivt trägolv.

Ett golv i furu är ett billigt trägolv i jämförelse med andra liknande golv i andra träslag. Därför är det också väldigt populärt som ett massivt trägolv. Ett trägolv i furu är ett ljust trägolv.

Massivt furugolv

Furu är ett ljust gult träslag som man kan behandla på många olika sätt för att uppnå det önskade ytskikt som föredras. Du brukar kunna se en tydlig ådring i ett massivt furugolv och dess stora kvistar vilket bidrar till ett härligt levande trägolv.

Vitvaxat furugolv

Vi rekommenderar alltid att ett trägolv behandlas på ett eller annat sätt för att göra det mer slittåligt och för att det ska hålla samma vackra nyans under många år framåt. Ett vitvaxat furugolv passar väl in i den skandinaviska inredningsstilen och ger hemmet ett ljust och behagligt intryck.

Vitoljat furugolv

Ett annat sätt för att få en ljus känsla i sitt rum är att välja ett vitoljat furugolv. Ställer man en vitpigmenterad olja mot ett vitvax så ger generellt sätt den vitvaxade ytan ett starkare skydd för trägolvet medan ett vitoljat furugolv oftast är mer skonsam för miljön.

Furugolv i korthet

 1. Det är ett relativt mjukt träslag
 2. Billigt trägolv
 3. Populärt som massivt trägolv i fritidsstugor och friggebodar
Placeholder

Grangolv


Fram till några år in på 1900-talet så var det vanligt att trägolven i hus var grangolv. Grangolv är hårt och det blir inte lika lätt märken i det, vilket lämpar sig för trägolv som ska kunna stå emot hårt slitage. I gamla hus byggda i Sverige under 1800-talet var grangolv vanligt förekommande.

Placeholder3

Valnötsgolv


Ett valnötsgolv är ett exklusivt trägolv som går i en brun till mörkbrun eller svart nyans som obehandlat. Det finns många olika behandlingar av ett valnötsgolv för att få just den nyans och det ytskikt som önskas på sitt trägolv. Vill man ljusa upp sitt valnötsgolv kan man exempelvis välja att behandla det med en vitolja eller ett vitvax.

Placeholder2

Trägolv och dess hårdhet


När man anger hur hårt ett trägolv är använder man sig av den så kallade Brinellmetoden.

Detta sätt att mäta trägolvets hårdhet går ut på att man med ett fast tryck och under en bestämd tid pressar en stålkula mot träet för att sedan mäta hur stort märket blir när stålkulan tas bort.

Ju mindre märke som lämnas kvar på trägolvet, desto hårdare och mer slitstarkt kan man säga att det är. Ju högre Brinellvärde, ju hårdare är träet.

Brinellvärde anger träslagets hårdhet

Ju högre Brinellvärde du har, desto hårdare är träslaget.

Vilka olika mönster finns det på trägolv?


Massiva trägolv har inga egna mönster då de består av hela plankor. Däremot kan man skapa mönster med massiva trägolv. Dessa mönster brukar kallas Tilja, Sammansatt stav, Kortstav (fiskben), Mosaik/Industriparkett eller Kubb. Ett parkett- eller fanérgolv kan däremot ha olika mönster för samma trä. Det är din personliga preferens som bestämmer vilket mönster just du tycker är snyggast.

Följande mönster är de vanligaste:

Placeholder3

1-stav

Placeholder4

2-stav

Placeholder3

3-stav

Placeholder2

Holländskt mönster

I vilka rum kan man lägga trägolv?


Ett trägolv är det självklara valet i vilket rum som helst. Trä är ett naturmaterial med fantastiska egenskaper och åldras bara finare med åren. De flesta trägolv kan du ha golvvärme under och trägolvet i sig är väldigt bekvämt att gå på. Eftersom trä tar åt sig fukt rekommenderas det inte att lägga trägolv i våtutrymmen som badrum, tvättstugor eller liknande. Ytan på trägolvet kommer då bli fult och golvet förstörs.

Trägolv i sovrum, matrum, vardagsrum, lekrum eller hall

Dessa rum är gjorda för ett fint trägolv oavsett typ, färg och märke. Försök att anpassa valet av ert trägolv utifrån rummets ändamål och funktion. Ett sovrum kanske inte behöver ett så slitstarkt trägolv men ett vardagsrum med mycket spring på behöver en hårdare yta.

Anpassa valet av trägolv utifrån funktion

I sovrummet behöver inte golvet kunna stå emot så högt slitage. I köket däremot ska det både kunna stå emot hög trafik, nedsmutsning och andra saker som sliter på ditt trägolv.

Trägolv i kök

Att lägga ett trägolv i ett kök går alldeles utmärkt - däremot är det många som menar att det inte är så praktiskt. Köket är en naturlig plats för fukt och spill och med tiden tenderar ett trägolv i ett kök att bli fult och spricka. Vill man däremot ha trägolv i sitt kök går det alldeles utmärkt men man ska då tänka på att vara ordentlig med att torka upp spill och liknande direkt.

Valet av vilket trägolv som passar vilket rum är helt utifrån personlig preferens. Då det finns en mängd olika trä, mönster och utseenden på trägolv finns det alltid något som passar de flesta. Matcha trägolvet med rummets övriga möbler för att få precis den känsla och stil du själv önskar.

Placeholder2

Trägolv badrum

Även om det kanske inte är så vanligt att man lägger ett trägolv i sitt badrum så går det såklart att göra. Om man ska lägga trägolv i badrum som är ett våtrumsutrymme så är vår rekommendation att alltid låta en fackman genomföra arbetet så att det blir helt tätt. Vanliga trägolv i badrum är exempelvis teak som man behandlar med olja i flera omgångar för att få sitt trägolv så vattenavvisande som möjligt.

Teak - ett bra alternativ för trägolv i badrum

Teak som behandlas flera gånger med olja är ett trevligt träslag att välja till trägolv i badrum. Vi rekommenderar alltid att man tar kontakt med fackman som utför arbetet.

Snabba leveranser

Alltid hemleverans
Oftast inom 1-3 vardagar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån