Din kundvagn
Filtrera

Pris

Färg

Beige
Brun
Grå
Svart
Vit

Yta

Borstad
Hårt borstad
Naturolja
Naturolja och vaxolja
Uv-olja och naturolja
UV-oljad
Vaxoljad
Vaxolja
Vitoljad
Oljad
Mattlack

Träslag/Imitation

Ek
Lärk

Mönster

1-stav
2-stav
2-3 stav
Småländskt mönster

Egenskaper

Ej godkänd för golvvärme
Godkänd för golvvärme

Passar till

Barnrum
Hall & Entré
Källare
Kontor
Sovrum
Vardagsrum
Köksgolv

Varumärke

NQD
Moland
Meister

Tjocklek

Bredd

Längd

Kampanjvara

Provbit

Parkettgolv

Ett parkettgolv ger ditt rum en lyxig känsla. Det är smidigt att lägga parkettgolv och enkelt att få ett fint resultat. Här hittar du alla våra härliga parkettgolv.

✔️ Vi matchar alltid priset ✔️ Hemleverans till dörren ✔️ Beställa mycket? Hör av dig på chatten

Det finns tyvärr inga produkter med din valda filtrering.

Parkettgolv

Ett parkettgolv, eller lamellparkett som det även kallas, är uppbyggt av minst två- , men oftast tre olika skikt. Parkettgolvet är ett populärt golv i det svenska hemmet. Kanske framförallt på grund av det snygga resultatet man får för den relativt lilla ansträngning som krävs för att lägga in ett parkettgolv.

Så är ett parkettgolv uppbyggt


Ett parkettgolv är oftast uppbyggt av tre olika skikt. Vanliga träslag som det översta skiktet i parkettgolvet består av är ek, ask, bok, lönn, björk, furu eller gran.

Ekparkett - ett av de vanligaste valen av parkettgolv

Det populäraste träslaget för det första lagret på parkettgolvet är ek. Ekparkett har en brun till mörkbrun nyans som obehandlat och sedan kan man variera i oändlighet vilka olika toner och pigment som önskas när man ger sitt parkettgolv en ytbehandling.

Det mellersta skiktet av parkettgolv brukar vara tillverkat i gran eller furu. Längst ner så har man ett skikt som kallas för spärr och som varierar lite i vilket material det är tillverkat i. Ofta har man ett spärr-lager finskuret som fanér i gran eller furu.

Parkettgolv kan både krympa och svälla

Eftersom att parkettgolvet innehåller riktigt trä som är ett levande material så kan det både krympa och svälla beroende på den relativa fuktigheten som är i rummet där golvet ligger.

Lagren i parkettgolv läggs 90 grader mot varandra

Rörelserna i ditt parkettgolv är omöjliga att helt komma ifrån. För att motverka dem i så stor utsträckning som möjligt, läggs lagren i ett parkettgolv när de limmas ihop i 90 grader mot varandra. På detta sätt minskas träets rörelser i ditt parkettgolv och du får en styv golvplanka.

Parkettgolv - populärast att lägga som ett flytande golv


Det vanligaste sättet när man ska lägga in ett parkettgolv i ett rum är att lägga det som ett flytande golv. Med detta menas att golvplankorna varken spikas eller limmas mot underlaget inunder, utan sätts fast i varandra och hålls på plats av golvlisten eller sockeln i rummet.

Fördelarna med att lägga parkettgolv som flytande golv

Som tidigare nämnt så är parkettgolvet gjort i riktigt trä, till skillnad från exempelvis ett laminatgolv. Detta innebär att golvet kan röra sig vid förändringar i fukthalten i rummet. Det är då en fördel att lägga sitt parkettgolv som ett flytande golv för då kan golvplankorna expandera och krympa. Risken för att parkettgolvet ska spricka eller att det bildas springor mellan golvbrädorna minimeras genom att lägga parkettgolvet flytande.

Det bör tilläggas att ett parkettgolv kan hellimmas mot underlaget men det är både mer tidskrävande och svårare jämfört med att lägga sitt parkettgolv som ett flytande golv. Om parkettgolvet ska limmas rekommenderar vi alltid att man låter en fackman utföra installationen.

Många olika träslag, mönster och färger att välja på till parkettgolv


Det finns väldigt många olika träslag, mönster och färger att välja mellan när du ska bestämma vilket parkettgolv du ska köpa. Här kan du läsa mer om några av alla alternativ som finns att välja bland när du ska köpa parkettgolv.

Parkettgolv 1-, 2- eller 3-stav


Varje golvbräda kan på bredden antingen vara uppdelad i en eller flera stavar. Beroende på vad man vill ge sitt rum för känsla så brukar man välja mellan 1, 2 eller 3 stavparkett. Stavarna är färdiglimmade och det är således inget som du själv behöver göra.

Enstavsparkett

Enstavsparkett är den enklaste av stavparkett och här består det översta skiktet på golvbrädan av en hel stav i massivt trä.

Enstavsparkett skapar ett pampigt och lyxigt intryck i ett rum och påminner om ett massivt trägolv, med fördelarna att det både blir lättare och är smidigare att lägga in.

3 vanliga sorter av parkettgolv

  1. Parkettgolv 1 stav
  2. Parkettgolv 2 stav
  3. Parkettgolv 3 stav

Ekparkett


Ekparkett är kanske det allra vanligaste träslaget som väljs när vi ska lägga in parkettgolv i våra hem i Sverige. Ekparkett har en härlig lyster och kan behandlas på många olika sätt för att få fram just den känslan som ni vill ha på golvet i ert rum.

Det vanligaste träslaget i parkettgolv

Ek är det vanligast förekommande träslaget till ytskiktet i parkettgolv. Ek 3-stav är ett mycket populärt val som du kan se i många hushåll runt om i Sverige.

Vitlaserad ekparkett

För ett parkettgolv i ek kan man välja många olika ytbehandlingar. Man kan exempelvis välja en vitlaserad ekparkett. En vitlaserad ekparkett skapar ett ljust och luftigt intryck. Generellt sett så brukar en trälasyr hålla längre än att behandla parkettgolvet med bara olja.

Ekparkett har ett relativt högt brinellvärde

Träslaget ek har dessutom ett mycket högre Brinellvärde, dvs hårdhet, jämfört med exempelvis furu. Det betyder att ek är slittåligare än furu och det är också en av fördelarna som talar för att lägga ett parkettgolv i ek.

Ekparkett 3 stav

För att få ett livligt golv med en spännande marmorering kan man välja en ekparkett 3 stav. Ekparkett med 3 stavar i bredd drar blicken till sig då stavarna i olika toner går omlott med varandra och skapar vackra mönster.

Valnötsgolv


Man kan också välja att lägga ett valnötsgolv i sitt rum. Valnöt är ett brunt till brun-svart träslag med en kraftig ådring som ger liv åt dina golv. Valnöt är ett exklusivt träslag. För att komma billigare undan, om du vill lägga in ett massivt trägolv i valnöt, kan du istället lägga parkettgolv i valnöt.

Askparkett


Man kan också välja träslaget ask till parkett. En askparkett är hård och slitstark. Askparkett är till och med mer slittålig än ekparkett då träslaget har ett något högre Brinellvärde.

Obehandlat får askparkett en ljus gul till gulbrun färg. Denna nyans kan antingen bevaras eller förändras med någon lämplig behandling av ytskiktet på din askparkett.

Ask har på grund av sin styrka och seghet traditionellt använts till hjul, stegpinnar och skaft till verktyg, bland annat yxskaft. Idag används asken utöver till parkettgolv även till sportredskap, ledstänger och fortsatt i skaften till olika verktyg.

Ask - användingsområde genom historien

På grund av att asken är ett så segt och starkt träslag användes det förr i tiden bland annat till hjul, redskap och till och med till skidor. Idag kan du hitta ask förutom i parkettgolv, i olika sportredskap och i skaften till verktyg och olika redskap.

Larch Northern Lights close up 7

Ljust parkettgolv

Vill man ha ett ljust parkettgolv så kan man välja två olika metoder. Antingen väljer man ett ljust träslag till sitt parkettgolv såsom exempelvis ask, eller så väljer man en ytbehandling som ljusar upp golvet så att du får ett ljust parkettgolv.

Det finns både vitpigmenterade oljor, vax eller lack som gör att du får ett ljust parkettgolv. Du kan såklart också välja att måla ditt golv så att du får en vit parkett och på så sätt erhåller ett ljust parkettgolv. Trägolv NQD Larch Northern Lights Borstad Lärk 1-stav är ett ljust parkettgolv som vi tycker väldigt mycket om.

NQD slider Kalmar top

Mörkt parkettgolv

Vill du istället ha ett mörkt parkettgolv i ditt rum så kan du antingen välja något mörkare träslag såsom ekparkett. Liksom att det finns ytbehandlingar för att ljusa upp ett parkettgolv så kan man även välja en finish med ett mörkare pigment i sig för att få ett mörkt parkettgolv. Bland de mörka parkettgolven så är Trägolv NQD Kalmar Borstad Ek Småländskt mönster en favorit för oss.

Oak Old Brewery Close up 1

Ett grått parkettgolv eller ett svart parkettgolv

När det gäller färger så är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för vilken golvfärg du kan välja till ditt parkettgolv.

Ett grått parkettgolv kan exempelvis passa snyggt in till en annars färgstark inredning. Skulle du vilja ha ett svart parkettgolv så är vår rekommendation att du väljer en i övrigt ljus inredning för att få en harmonisk balans mellan de ljusa och mörka färgerna i rummet.

Trägolv NQD Oak Sharp Grey Borstad Ek 2-3 stav är ett grått parkettgolv som vi tycker skapar ett vackert och avskalat intryck i ett rum.

Slipa parkettgolv


Parkettgolv kan slipas om 3-4 gånger beroende på hur tjockt det översta skiktet med massivt trä är på golvbrädan. En omslipning brukar ta bort ca 0,3-1 mm av ytskiktet.

Ytskiktet i ett parkettgolv är ju minst 2,5 mm rent trä så parkettgolvets vackra utseende bibehålls efter att du har slipat om det. Det mest effektiva sättet för att fräscha upp ett parkettgolv är genom att slipa om det för att sedan ge det en ny lack, oljning eller den ytbehandlingen som du föredrar.

Precis som att köpa ett massivt trägolv i ek är även ett parkettgolv känsligt för fukt. Våttorka inte ett parkettgolv utan städa med torra metoder eller en helt urvriden trasa.

Att köpa ett parkettgolv innebär:

  • Enkelt att lägga själv (oftast med klicksystem)
  • Det finns många olika varianter och träslag att välja bland
  • Ska inte våttorkas - Dammsug eller torka med en urvriden trasa
  • Kan slipas om 3-4 gånger beroende på hur tjockt ytskiktet är

Så många gånger kan du slipa om ett parkettgolv

3-4 gånger går det bra att slipa om ett parkettgolv. Omslipning är det bästa sättet att fräscha upp ditt parkettgolv. Stryk sedan på din föredragna ytbehandling på parkettgolvet.

Slipa parkett monstrad

Vad behöver du veta när du ska köpa ett parkettgolv?

Här har vi listat de viktigaste sakerna som vi tycker du ska ha koll på inför köpet av ditt nya parkettgolv.

📌 Vilken typ av parkettgolv ska jag ha?

Hos oss kan du välja mellan parkettgolv i flera olika mönster. 1-stav, 2-stav, 3-stav eller varför inte ett vackert småländskt mönster? Det finns ett stort urval av olika färger och ytbehandlingar som du kan välja mellan. Här kan du läsa mer om vårt härliga utbud av vackra parkettgolv.

👀 Kan jag få se parkettgolvet innan jag köper det?

Absolut går det bra! Hos oss kan du beställa provbitar på de parkettgolv som du är intresserad av så att du i lugn och ro kan bestämma dig hemma för vilket golv du vill ha.

📌 Hur är ett parkettgolv uppbyggt?

Det vanligaste är att parkettgolvet byggs upp av tre olika skikt som läggs omlott i 90 grader för att förhindra rörelser i golvbrädan. Högst upp återfinns ytskiktet som består av minst 2,5 mm massivt trä. Det absolut vanligaste valet av träslag till ytskiktet är ek. Träslagen för de resterande lagren kan variera något och kan exempelvis vara tillverkade i fur och poppel.

Här kan du läsa mer om våra parkettgolv.

🎨 Vilka färger kan jag få på mitt parkettgolv?

Det finns många olika färger och behandlingar att välja mellan till ditt parkettgolv. Vi brukar rekommendera att du börjar med att ställa dig frågan vilket intryck du vill att en besökare ska få när de kliver in i ditt rum och sedan utgår du därifrån.

📌 Hur lägger jag ett parkettgolv?

Det vanligaste sättet att lägga ett parkettgolv på är genom att lägga det som ett flytande golv där golvbrädorna klickas i varandra. Det går relativt snabbt och är inte särskilt svårt. Det finns även vissa parkettgolv som ska limmas mot det underliggande underlaget. Om ditt parkettgolv ska limmas rekommenderar vi alltid att en fackman utför detta. Här kan du läsa mer om våra olika parkettgolv.

🌳 Vilket är det vanligaste träslaget till parkettgolv?

Ek är ett av de absolut vanligaste träslagen på parkettgolv. Den 3-staviga ekparketten är väldigt populär i Sverige. Läs gärna mer om olika träslag på parkettgolv här.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många golv är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån