Först förstår vi att det inte är lätt att se på skärmen hur ett golv ser ut!

Därför erbjuder vi Gratis provbitar på nästan alla våra golv.

Gå in på produkten och klicka Beställ varuprov. Direkt till din brevlåda inom 1-2 dagar.

Sen erbjuder vi också rikstäckande golvläggning till fast pris!

Låt ett proffs installera ert nya golv - dessutom till ett fast pris.

Vi erbjuder golvläggning i hela Sverige genom vårt samarbete med Hemfixarna.

Läs mer på vår sida om golvläggning

Textilgolv

En annan typ av golv som skiljer sig från det klassiska trägolvet är ett textilgolv. När det kommer till textilgolv så kan man dels mena textilplattor eller traditionella heltäckande mattor, dvs en heltäckningsmatta. Det finns många möjligheter med textilplattor vad gäller hur du lägger dem och vilka mönster du kan skapa på ditt textilgolv. På Köpa Matta hittar du din nya heltäckningsmatta, en måttbeställd matta eller de nya textilplattorna för ditt textilgolv. Nedan kan du läsa vidare om textilgolv och var du kan lägga in dem i ditt hem.

Textilplatta som textilgolv

Den vanligaste storleken är en textilplatta 50x50. Man brukar lägga sina textilplattor så att man får en heltäckande matta över antingen hela sitt golv eller en viss del av golvytan.

Fördelar med textilplatta som textilgolv

  1. Textilplattor är enkla att lägga
  2. Textilplattor är enkla att byta ut
  3. Du får möjlighet att experimentera med många olika mönster

Textilgolv uterum - med textilplattor kan du få ett härligt textilgolv i ditt uterum

Om du letar efter ett textilgolv till ditt uterum så är det ett bra alternativ att överväga att lägga textilplattor där. I ett uterum som har tak passar det bra att lägga textilplattor.

Skulle det vara så att du upptäcker att det kommer in lite regnvatten på textilplattorna så är det bara att du plockar upp dem och att du torkar ditt golv torrt. Låt textilplattan torka helt innan den läggs tillbaka på golvet. Det är viktigt att fukten försvinner helt innan du lägger tillbaka din textilplatta på golvet i uterummet.

Det sista som du bör ha i åtanke om du ska ha ett textilgolv i ditt uterum i form av textilplattor är textilplattornas sväll- och krympmån. För säkerhets skull rekommenderar vi dig att du lämnar ca 5 mm mellan textilplatta och yttervägg när du lägger textilplatta i uterum.

Textilgolv källare - ett textilgolv i källaren i form av textilplattor

Istället för att lägga en heltäckningsmatta i källaren kan du också lägga textilplattor för att få ett trevligt textilgolv.

Läser du i forum online kan man se att det råder delade meningar huruvida textilplattor är lämpade som textilgolv i källare eller inte.

Välj en baksida som andas

För en heltäckningsmatta eller andra heltäckande mattor på källargolv är det viktigt att mattan har god andningsförmåga för att fukt inte stannar mellan källargolvet och mattan. Äldre modeller av textilplattor har haft en baksida av bitumen (en typ av asfalt). Dessa äldre textilplattor blev väldigt täta och mycket tunga. Den täta bitumenbaksidan släpper således inte igenom fukten från källargolvet.

Moderna textilplattor andas

Som tur är har dagens moderna konstruktioner istället ånggenomsläppliga baksidor, dvs de är inte täta. Eventuell fukt från källargolvet kommer alltså att transporteras bort genom den ånggenomsläppliga baksidan på textilplattan och du får ett textilgolv som andas.

Vi säljer enbart dessa moderna textilplattor med en baksida som andas och som då fungerar bra till källargolv så att man kan få ett vackert textilgolv i sin källare.

Observera, har du problem med fukt på väggar och golv i din källare så är vår avrådan att helt undvika heltäckningsmatta eller textilplattor där.


Heltäckningsmatta som textilgolv

Huvudsakligen finns det tre typer av heltäckningsmattor. De olika typerna av heltäckningsmattor är:

  1. Tuftade heltäckningsmattor
  2. Nålfiltsmattor
  3. Vävda heltäckningsmattor

Heltäckningsmatta sovrum - ett härligt textilgolv i ditt sovrum

Det blir riktigt mysigt med ett textilgolv i sovrummet. Heltäckningsmatta i sovrum skapar en ombonad känsla. Det känns härligt att sätta ner fötterna på en varm och fluffig matta efter en god natts sömn.

Textilgolv i sovrum har också en ljuddämpande effekt vilket skapar en trevlig och tystare ljudmiljö i det rum där du sover.

Heltäckningsmatta källare - textilgolv i källare skapar en ombonad stämning

Om du planerar att lägga in en heltäckningsmatta i källare så finns det några saker som du ska tänka på för att ditt textilgolv i källaren ska bli så bra som möjligt. Du bör ha underlaget, som din heltäckningsmatta ska ligga på, i åtanke. Om du ska lägga heltäckningsmatta i källare så ska du välja en baksida till heltäckningsmattan som andas. Dessa tre typer av baksidor rekommenderar vi att du ska hålla utkik efter när du väljer ditt textilgolv. Alla tre har gemensamt deras goda andningsförmåga.

  • Actionback
  • Filtbaksida
  • Fusionback-baksida

Har du problem med fukt på väggar och golv i din källare avråder vi dig dock helt från att lägga in en heltäckningsmatta där. Du ska heller inte lägga in en heltäckningsmatta med gummibaksida i källaren. Den har mycket sämre andningsförmåga.


Presentation kopamatta 2

Köp ditt nya textilgolv från Köpa Matta

Köpa Matta som är en del av Köpa Sverige hittar du både praktiska textilplattor som är enkla att lägga själv och mjuka härliga heltäckningsmattor.

Om du istället skulle vara intresserad av en måttbeställd matta finns där också ett stort utbud av olika mattor och kantningsalternativ. Du bestämmer material, mått och kant, vi syr och skickar.

Inom 4x10 meter kan du få din måttbeställda matta i vilken storlek och form som helst.

Vad behöver du veta när du ska köpa ett textilgolv?

Här har vi listat de viktigaste sakerna som vi tycker du ska ha koll på inför köpet av ditt nya textilgolv.

📌 Vilken typ av textilgolv ska jag ha?

Du kan välja mellan ett textilgolv i form av textilplattor, heltäckningsmatta eller en löst liggande måttbeställd matta. Med ett textilgolv får du ett mjukt och härligt golv som skapar en ombonad stämning i ditt rum.

👀 Kan jag få se textilgolvet innan jag köper det?

Självklart, hos oss har du möjlighet att beställa obegränsat antal provbitar av de textilgolv som du är intresserad av, gratis. Det är inte alltid helt lätt att se exakt vilken nyans en matta har på en skärm. Därför tycker vi alltid att du ska beställa hem provbitar på de textilgolv som du är intresserad av innan du lägger din beställning.

📌 Vad är fördelarna med ett textilgolv?

Det finns många fördelar med ett textilgolv. Några av dessa är att du får ett mjukt och varmt golv som det känns skönt att gå på. Du får vidare en viss ljuddämpande effekt av textilgolvet i rummet. Sedan får du ju också ett väldigt snyggt golv med ett textilgolv. Du har många valmöjligheter vad gäller färg, form och mönster. Här kan du läsa mer om textilgolv.

🎨 Vilka färger kan jag få på mitt textilgolv?

Det finns ett stort utbud av olika färger, former och mönster på

textilgolv som du kan välja mellan. Här kan du botanisera bland alla våra olika färger och mönster på textilgolv.

📌 Kan jag lägga ett textilgolv själv?

Det går bra. Ett tips kan vara att följa någon guide för att du ska få alla steg rätt och ett snyggt resultat. På Köpa Matta hittar du flera guider för hur du ska lägga ditt nya textilgolv, oavsett om det är i form av textilplattor eller en heltäckningsmatta.

📌 Kan jag lägga ett textilgolv i källaren?

Det går bra. Men du ska se till så att baksidan på mattan som du planerar att lägga i källaren har god andningsförmåga. Här kan du läsa mer om textilgolv i källaren.