Din kundvagn

5 anledningar till att välja ett korkgolv framför ett trägolv 2020

Kork vs tra

Vi vill utmana dig att tänka utanför boxen. Få dig att fundera på om det kanske är ett korkgolv du ska ha, istället för det klassiska trägolvet.

Vi har kommit långt sedan 80-talets flytspackel som släppte ifrån sig ammoniak och som missfärgade de gamla hederliga kork-å-plast golven som var så vanligt förekommande i våra hem.

Varför ska du välja ett korkgolv? Det enkla svaret är att det är en fråga om miljö.

Här kan du läsa om dem 5 främsta anledningarna till att välja ett modernt korkgolv framför trägolvet 2020.

Ett jordklot i handerna

1. Miljö

Korken i korkgolv kommer från korkeken. I Europa växer det korkek i bland annat Portugal, Frankrike, Spanien och Italien. Korken kan skördas många fler gånger under samma tidsperiod än vanligt trä som det klassiska trägolvet är uppbyggt av.

Korkekarna behöver inte heller skövlas och planteras om efter varje skörd utan det är barken som försiktigt plockas bort vart nionde år och som används. Jämför man det mot hur det går till när materialet till trägolvet ska odlas, skövlas och planteras igen så är det mycket mer effektivt med kork.

Exempelvis furan måste växa under en mycket längre tid innan den kan avverkas. Det tar 25 år för en korkek innan den kan skördas för första gången. Därefter kan korkeken skördas var nionde år då korkbarken har hunnit återbildas. Och så upprepas skördeprocessen under korkekens ca 200 år långa livscykel.

4 gånger mer koldioxid släpper det ut att tillverka ett klassiskt trägolv jämfört med ett korkgolv.

Familj pa golvet

2. Skonsamt för kroppen

När korken studeras på nära håll finns där en cellstruktur som påminner om vaxkakorna i en bikupa fast de är fyllda med luft. Detta resulterar i ett spänstigt och flexibelt material där användningsområdena är många.

Korkens cellstruktur gör att materialet hela tiden strävar efter att gå tillbaka till sin ursprungsform och det leder till att det blir mycket tåligt för slag och stötar.

Korkgolvet blir alltså ett skönt och mjukt golv med en flexibilitet som gör att det blir skonsamt både för fötter och rygg att gå på.

Originals Natural int 2

3. Ljudisolerande

Ett annan positiv följd av korkens speciella uppbyggnad är att det också blir ett ljuddämpande golv. Ljudet av fotsteg kan reduceras med upp till 53 % om du har ett korkgolv.

Ljudet dämpas inte bara i det rum där golvet ligger i utan det har också en ljuddämpande effekt mellan våningsplan.

Linen Oak int 1

4. Värmeisolerande

Utöver detta så har korkgolvet dessutom mycket goda värmeisolerande egenskaper och du får ett varmare golv om du lägger in ett korkgolv i ditt rum.

Slipp mötas av den iskalla chocken när du kliver ur sängen på mornarna för det är faktiskt din egen kroppsvärme som reflekteras tillbaka och som du känner när du går på ett korkgolv.

Du värmer alltså själv upp korken och känner din egen kroppsvärme tillbaka från golvet.

Pirate Century Morocco Pine CMYK 1

5. Vattentätt

Som om inte dessa ovan nämnda saker vore tillräckliga för att övertyga dig om korkgolvets fantastiska och överträffande egenskaper i jämförelse med klassiskern trägolvet så finns korkgolvet även som ett vattentätt golv.

Här är några riktigt snygga korkgolv som är 100 % vattentäta

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många golv är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån