Din kundvagn

Lägga golv

Vad ska du tänka på när du ska lägga golv? Hur gör du när du ska lägga golv. Var menas med rörelsefog och kan du lägga ett trägolv på golvvärme?

På denna sida hittar du dels alla våra steg-för-steg guider när du ska lägga olika typer av golv själv och du kan lära dig mer, läsa och inspireras av våra tips och tricks så att din golvläggning blir så bra som möjligt.

Guider för att lägga golv

Hos oss hittar du flera guider där du steg-för-steg kan läsa dig till hur du ska göra om du ska lägga ett golv på egen hand. Nedan finner du dels våra guider och vidare saker som kan vara bra att ha koll på eller att inspireras av om du går i tankarna att lägga golv.

Lägga klickgolv själv

Här hittar du vår guide för hur du lägger klickgolv själv.

Lägga parkettgolv och lägga trägolv själv

Här hittar du vår guide där du steg-för-steg kan läsa om hur hur du gör när du ska lägga parkettgolv och lägga trägolv själv.

Lägga korkgolv

Om du har bestämt dig för att lägga det miljövänligare korkgolvet så hittar du vår guide för hur du ska gå till väga när du ska lägga korkgolv här.

På denna sidan kan du läsa mer om

Kostnad och om du kan lägga golv själv


Om du ska lägga golv så finns det några övergripande val att ta ställning till.

  1. Om du själv ska lägga golv eller låta en professionell golvläggare utföra arbetet

    Det kommer såklart att bli billigare om du känner att du har möjlighet och den kunskap och tid som krävs för att lägga golv själv. Men även fast det blir dyrare, kan det kännas tryggt att överlåta arbetet till ett proffs om du känner dig osäker på hur du ska göra. Känner du dig osäker på hur man lägger golv själv rekommenderar vi alltid att du låter en fackman utföra arbetet.

  2. Om du själv ska köpa material eller låter golvläggaren göra detta

    Det finns kanske något snyggt golv som du har siktat in dig på. Vill du köpa material själv men anlita en golvläggare för att lägga in golvet så rekommenderar vi alltid att du stämmer av med golvläggaren först så att hen kan lägga just ett sådant golv som du tänker köpa, innan du köper golvet.
  3. (Om du anlitar en golvläggare) Vilken typ av prismodell ni kommer överens om

    Om du har bestämt dig för att anlita en professionell golvläggare så ska ni slutligen komma överens om en prismodell. Det finns tre vanliga prismodeller som brukar vara aktuella när du ska anlita en golvläggare.
  • Fast pris - ett fast pris som bestäms innan arbetet påbörjas som innefattar priset för material och arbetet. Du och golvläggaren skriver avtal innan denne startar sitt arbete.
  • Du får ett pris per kvadratmeter - Ett avtal sluts om pris per kvadratmeter. Du berättar hur stort rummet är, bestämmer vilket golv du vill ha och får ett pris baserat på hur stort ditt rum är där arbete och material ingår i detta pris.
  • Timpris - Du får en offert på hur mycket materialet kommer att kosta samt vad golvläggaren tar betalt per timme. Ni räknar i slutet ihop material + hur många timmar arbetet krävde som du sedan betalar.

Tips

För dig som bor i bostadsrätt eller eget hus, glöm inte bort att du kan göra ROT-avdrag för arbetskostnaden. Glöm inte heller bort att räkna med småkostnader för exempelvis lister, underlagsfoam och dylikt som behövs för din golvläggning.

Kostnad lägga golv


Vad landar då kostnaden för att lägga ett golv på? Här presenterar vi ett enkelt räkneexempel som du kan ha i bakhuvudet när du ska beräkna kostnad för att lägga golv.

Lägga golv själv - Räkneexempel

Kostnaden för golvet kommer då landa på 16.253 kronor.

För de övriga kostnaderna för lister, foam etc. brukar en tumregel vara att lägga på 20% på golvkostnaden.

Den totala kostnaden om du lägger golvet själv blir då cirka 19.500 kronor för ett 20 m2 stort golv.

Lägga golv på olika underlag


I följande sektioner går vi igenom några vanliga underlag att lägga golv på.

Lägga golv på plastmatta

Att lägga golv på en plastmatta brukar inte vara några problem om inte plastmattan är ojämn, bubblig eller har blivit skadat på något sätt. Då är det bättre att jämna till undergolvet eller riva bort mattan helt. Man ska dock vara försiktig med gamla mattor som är fastlimmade mot golvet. Det är inte ovanligt att mattlimmet som användes förr innehöll det hälsofarlig ämnet asbest.

Ska du ta bort en gammal plastmatta, se noga till att du använder rätt skyddsutrustning. Känner du dig minsta osäker så rekommenderar vi alltid att du tar kontakt med fackman för att utföra uppdraget.

Lägga klickgolv på plastmatta

Ett klickgolv går i de flesta fall bra att lägga på plastmatta. Som tidigare nämnts, är undergolvet jämnt, behövs inte lika mycket förarbete. Vi rekommenderar dock alltid att du lägger en foam mellan ditt nya golv som du ska lägga och undergolvet. Dels fungerar foamen som en stegljudsdämpare, den jämnar ut ojämnheter i underlaget som ditt nya golv ska ligga på samt att du får ett mjukare golv som inte knarrar lika mycket. Den foam som vi säljer är dessutom en kombinationsprodukt där du får stegljudsförbättring och fuktspärr i en och samma produkt.

Lägga golv på linoleummatta

Du kan lägga ett nytt golv på en linoleummatta om du vet att den underliggande konstruktionen inte är fuktig och att den är frisk.

Lägga golv på golv

När du ska lägga golv på golv så är det också viktigt att du kontrollerar så att det underliggande golvet inte har problem med fukt eller är skadat på annat sätt. Det går bra att lägga golv på golv när det undre golvet är linoleum, klinker, trä eller pvc. Du ska alltså se till att det underliggande golvet är rakt, torrt och friskt.

Heltäckningsmattor och nålfiltsmattor måste tas bort innan du lägger ditt nya golv.

Lägga golv sneda väggar


Om du ska lägga golv och har sneda väggar så är ett tips att du borrar hål i en träkloss så att du kan sätta en penna där. Dra sedan träklossen längs med den sneda väggen och rita av med pennan på den första golvbrädan som du sedan sågar till efter kanten som du har ritat ut. Du korrigerar alltså för en sned vägg genom att såga till den första raden med golvbrädor när du börjar lägga golv. Har du en sned vägg vid slutet av din golvläggning där den sista golvbrädan ska läggas in, gör du på samma sätt på den avslutande golvbrädan.

Observera

Glöm inte bort att räkna med det fria avståndet (rörelsefogen) mellan kanten på golvbrädan och väggen när du skär till dina golvbrädor så att golvet har möjlighet att röra sig vid fuktförändringar i luften.

Lägga golv vid elementrör

Det är mycket troligt att du kommer att stöta på elementrör när du ska lägga ditt golv. Hur gör du då på bästa sätt för att lägga golvet snyggt runt elementröret som går ner i golvet?

Det finns några olika sätt att lösa detta på men principen är ungefär densamma. Du markerar ut noggrant på den golvbrädan som ska ligga där elementrören går ner och borrar ut hål för rören. Glöm inte att borra ett lite större hål än den exakta diametern på elementröret så att du tar med rörelsefogen i dina beräkningar när du borrar ut hål för dina elementrör.

När du sedan har dina färdiga borrhål tar du en såg och sågar genom brädan rakt i höjd med centrum på dina borrade hål. Du får nu två bitar där ena halvan av borrhålet är på den ena golvbrädbiten och den andra är på den andra delen av golvbrädan. Nu kan du lägga golvbrädan så att elementrören kan gå ner igenom ditt golv. Limma fast den lilla brädbiten bakom elementröret med ett för golvet anpassat lim.

Lägga golv i olika rum


I följande avsnitt går vi igenom några olika rum och vad du ska tänka på när du ska lägga golv där.

Golv i kök

När du ska välja golv i ditt kök så finns det flera olika alternativ som du kan välja mellan. Golv i kök är mycket mer än bara ett underlag som du ska gå runt och stå på när du lagar din mat. Ett vackert golv i köket som binder samman din köksinredning och dessutom är skonsamt för kroppen är det perfekta köksgolvet enligt oss. Vår favorit för golv i kök är korkgolvet. Kork är ett flexibelt material som dels klarar av stötar och slag bra samtidigt som det sviktar lite lätt och på så sätt blir ett mjuk underlag för kroppen att gå och stå på. Utöver korkgolvets flexibilitet så finns det dessutom som ett vattentätt golv - perfekt som golv i kök där det ofta stänks vatten och matrester. Att lägga korkgolv i köket är enkelt då alla de korkgolv vi säljer är klickgolv. För exakta instruktioner se guide:n Lägga korkgolv.

Golv till uterum

När du ska välja ett golv till uterummet så finns det flera olika typer av golv som fungerar. Vanliga trägolv eller laminatgolv är inte att rekommendera då de på grund av den stundtals höga värmen kan expandera. Trall som golv till uterum kan vara snyggt men du kan också lägga ett textilgolv i form av textilplattor. Har ditt uterum tak så passar det bra att lägga textilplattor där. Skulle du upptäcka att det har läckt in lite regnvatten så är det bara att du tar upp plattorna, torkar av golvet och låter allt torka helt innan du lägger tillbaka textilplattorna. Det är viktigt att all fukt får torka helt innan du lägger tillbaka din textilplatta på golvet i uterummet. Du ska lämna 5 mm mellan textilplatta och ytterväggen i ditt uterum så att du på så sätt tar hänsyn till plattans sväll- och krympmån.

Golv i källare

Att lägga golv i källaren är lite annorlunda jämfört med att lägga golv i andra rum i resten av ett hus. Moderna hus som byggs idag brukar inte ha stora problem med fukt. Men fukt kan vara ett problem i källaren oavsett byggår på ditt hus och därför bör du vara extra noggrann när du ska lägga golv i en källare. Du vill aldrig kapsla in fukten mellan golv och betongplatta då det kan orsaka dålig lukt och i värsta fall mögel. Därför ska du se till att om du lägger golv i källare så ska fukt kunna transporteras bort. Två bra alternativ om du ska lägga golv i källaren är en heltäckningsmatta med en baksida som andas, dvs mattan är ånggenomsläpplig. Fukten kan då transporteras ut och kapslas på så sätt inte in. Det andra alternativet är att lägga klinker på ditt källargolv.

Lägga golv i källare

Du kanske varken vill ha en heltäckningsmatta eller klinker på golvet i din källare och undrar om det går att lägga trägolv istället? Det är inte alltid helt optimalt men svaret är ja. Det går att lägga trägolv i en källare men det innebär lite mer arbete. Det första du bör göra är att ta reda på hur pass mycket fukt du har i källaren. Detta bestämmer hur mycket förarbete du behöver göra med underlaget som trägolvet ska ligga på.

Golv på betongplatta

Om du ska lägga trägolv på en betongplatta (som nästan alla källare har) är det minsta du bör ha under ditt trägolv en fuktspärr. Du kan också behöva lägga en luftspaltbildande tätmatta. Dessa mattor brukar även kallas för en platonmatta. Lägg sedan ett flytande golv med luftspalt längs väggarna. Se sedan till att du lämnar ett avstånd mellan golvbrädor och vägg samt slutligen sätter på ventilerade lister. På detta sätt kan fukt transporteras ut och stannar inte kvar under ditt trägolv. Om du känner dig osäker på hur du ska göra för att bygga upp ett ventilerat undergolv så rekommenderar vi alltid att du tar kontakt med fackman som du låter utföra arbetet.

Klickgolv på vägg

Det kanske låter lite konstigt till en början, men du kan faktiskt sätta klickgolv på dina väggar om du vill. Det här kan vara en idé för dig som vill att ditt rum ska få en originell och naturnära känsla där golv och vägg samspelar och flyter ihop på ett häftigt sätt. Klickgolv på vägg blir riktigt vackert på en vägg i rummet och blir då som en annorlunda fondvägg.

Ska du sätta klickgolv på vägg så rekommenderar vi att du först sätter upp en läkt på väggen som du sedan kan skruva fast monteringsklämmor på som du allt eftersom fäster dina golvbrädor med när du sätter upp ditt klickgolv på väggen.

Olika utseenden när du ska lägga golv


Nedan går vi igenom några olika utseenden som du kan inspireras av när du planerar att lägga golv.

Nåtat golv

Om du är en av de som har rivit upp ett slitet golv för att inunder upptäcka ett gammalt och vackert undergolv som du vill lyfta fram och använda så kan ett nåtat golv vara ett alternativ. Ett nåtat golv är ett golv där du har fyllt i springorna mellan golvbrädorna med en golvfog - perfekt för ett gammalt undergolv som oftast kan ha stora springor mellan varje golvbräda. Att nåta ett golv görs med fördel i ordningen; fyll fogarna med golvfog, slipa hela golvet inklusive fog och därefter behandla det för önskat ytskikt. För att få jämnbreda fogar på golvet kan du köra med en överhandsfräs för att alla springor mellan golvbrädorna ska bli raka och lika breda.

Skeppsgolv

Ett nåtat golv kan också gå under namnet skeppsgolv. Skeppsgolvet eller det nåtade golvet blir ett tätt golv med rätt ytskiktsbehandling och kan stå mycket väl mot vatten och slitage. Fogarna tätar golvet och gör att det på så sätt blir mycket svårare för vatten att tränga ner under golvet.

Flytande golv

Att lägga golv som ett flytande golv är ett av de enklaste sätten när du ska lägga golv. Fördelarna med ett flytande golv är att det tillåts svälla och krympa (på grund av skillnaderna i luftfuktigheten under året) och du minimerar risken för springor och sprickor mellan golvbrädorna när de kan röra sig mer fritt. När du lägger ett golv som ett flytande golv hålls golvet på plats dels genom att golvbrädorna sätts fast i varandra och dels genom den golvlist du avslutningsvis sätter längs rummets väggar. Att lägga ett flytande golv är ett av de vanligaste sätten att lägga golv på idag och kan göras med de flesta olika golvtyper så som parkettgolv, klickgolv och korkgolv etc.

Riktning på golv och skarvar när du ska lägga golv


Vilken riktning och hur du lägger skarvarna är viktigt att tänka på när du ska lägga golv. Här går vi igenom och ger dig några tips på hur du ska tänka.

Lägga golv i en riktning

När det kommer till att lägga golv i en viss riktning så brukar man tala om att lägga golvet i den riktningen som ljuset faller in i ett rum samt i den riktning som den huvudsakliga entrén är. Du kan såklart lägga golvet i vilken riktning du vill men dessa två tips brukar fungera bra för att skarvarna ska bli så nedtonade som möjligt i ditt rum.

Det finns ytterligare tre tumregler som du kan ha i beaktande vad gäller riktningen på hur du väljer att lägga ditt golv.

  1. Lägg golv och få känslan av ett bredare rum
    För att få känslan av att rummet är bredare än vad det egentligen är kan du lägga golvbrädorna horisontellt.
  2. Lägg golv och få känslan av ett längre rum
    Om du har ett kortare rum så kan du få känslan av djup genom att lägga golvbrädorna på längden istället, då får du känslan av rummet är längre än vad det egentligen är.
  3. Lägga golv och få känslan av ett större rum
    Är rummet där du ska lägga golv litet så kan du lägga ett golv diagonalt för att rummet ska uppfattas som större.
Lägga golv avlångt rum

Ett ytterligare tips om du ska lägga golv i ett avlångt rum och som du vill ge känslan av att vara bredare är att välja bredare golvbrädor. På detta sätt kan du ge illusionen av att rummet är bredare än vad det egentligen är. Breda golvbrädor skapar ett pampigt och lyxigt intryck dessutom.

Lägga laminatgolv skarvar

Det finns flera olika sätt som du kan lägga dina skarvar på när du lägger golv. Grundprincipen är att lägga sina skarvar så att de syns så lite som möjligt. Men det är oundvikligt att inte få några skarvar alls om du inte har ett rum som precis matchar längderna på dina golvbrädor.

Laminatgolv är ett populärt och slitstarkt golv som ligger i många rum runt om i Sverige och hur ska du då tänka när du ska lägga laminatgolv och kring skarvar som kommer att uppstå vid golvläggning.

Här går vi igenom två olika sätt som är vanliga när du lägger golv.

  1. Var femte rad får vara lik
    Ingen skarv får hamna i linje med en annan skarv sålänge det inte har gått fem rader mellan. I den första metoden placeras skarvarna slumpmässigt över golvytan för att på så sätt bli så osynliga som möjligt.
  2. Skarvarna följer ett mönster
    I det andra sättet att placera skarvarna har man följt ett visst mönster som upprepar sig. När man kapar den sista golvbrädan på varje rad och den inte är kortare än 30 cm så har man använt sig av denna som startbräda i nästkommande rad.

En tumregel brukar vara att minst ha ett 40 cm långt avstånd mellan skarvarna på två olika rader.

Golvvärme trägolv


Det går absolut att lägga golvvärme under sitt trägolv. Dock är det viktigt att golv och golvvärme installeras helt korrekt. Jämfört med klinker som leder värme mycket bra så är trägolvet en något sämre värmeledare. Men om du ändå vill ha golvvärme under ditt trägolv så finns det några saker som du ska tänka på. Börja med att kolla upp med fackman om det golv du planerar att lägga tål att ligga på golvvärme. Du ska även se till så att den klarar den typ av golvvärme som du hade tänkt lägga.

Långsamma temperaturförändringar i golvvärme under trägolv

Trä är ett levande material som rör sig efter värme- och fuktförändringarna i rummet. Ska du ha golvvärme under ett trägolv så är det viktigt att försöka göra så långsamma och jämna temperaturförändringar som möjligt. Ett tjockare trägolv behöver mer värme underifrån för att den ytan som du går på ska bli varm. Välj alltså ett så tunt trägolv som möjligt om du ska lägga trägolv med golvvärme under.

Så låg värme som möjligt på din golvvärme under trägolv

Du ska ha en så låg temperatur som möjligt på din golvvärme och golven får aldrig vara varmare än 27 grader. Vattenburen golvvärme får du som lekman installera själv. Du får däremot inte installera elektrisk golvvärme själv. Här måste du låta en behörig elektriker sköta installationen. Dock rekommenderar vi alltid att du tar kontakt med en behörig hantverkare om du planerar att lägga golvvärme under ditt trägolv.

Textilgolv


Huvudsakligen finns det tre olika typer av textilgolv att välja mellan när du ska lägga golv. Vill du ha en heltäckande matta kan du antingen välja mellan textilplattor eller en traditionell heltäckningsmatta. Båda två är mycket enkla att lägga in och det enda som du behöver utöver mattan eller textilplattorna är en mattkniv och något att sätta fast textilgolvet mot sitt underlag med. Här rekommenderar vi antingen dubbelhäftande tejp eller att du limmar fast textilgolvet mot underlaget.

Vill du inte ha en heltäckande matta som textilgolv går det även utmärkt att rulla ut en måttbeställd, löst liggande matta på ditt golv. Här bestämmer du vilken matta, storlek, färg och form du vill ha och du får den tillverkad ner på centimetern utefter dina önskemål - perfekt då olika rum är olika stora och det inte alltid är lätt att hitta en matta som passar bland de vanliga, fasta storlekarna på mattor.

På Köpa Matta köper du ditt textilgolv. Köpa Matta är, liksom Köpa Golv en del av Köpa Sverige. Här hittar du textilplattor, heltäckningsmattor samt löst liggande måttbeställda mattor.

Ventilerade golv


Som vi varit inne på tidigare så är det extra noga för att inte säga nödvändigt att ha ventilerande golv om du ska lägga trägolv på en betongplatta där det riskerar att komma upp fukt. Moderna, isolerade betongplattor som gjuts idag brukar inte ha stora problem med fukt men om du är osäker på hur mycket fukt som din betongplatta släpper ifrån sig så är ett ventilerande golv en trygghet att ha när du ska lägga golv.

Det finns olika typer av ventilerande golv och när vi talar om det så menar vi ett undergolv som är ventilerat och där fukt inte kapslas in mellan trägolvet och undergolvet. Till ett ventilerande golv bygger man upp ett undergolv med en luftspaltbildande tätmatta (även kallad platonmatta) samt lägger en luftspalt under trägolvet längs med väggarna och avslutar med en ventilerande golvlist.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många golv är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån