Lägga klickgolv
I denna guide kommer vi gå igenom hur du ska göra för att lägga klickgolv själv. Det finns flera olika typer av klickgolv där klicksystemet skiljer sig lite från tillverkare till tillverkare, se därför till att du noggrant läser de medföljande instruktionerna noga till den produkt som du har köpt eller tänker köpa. Klickgolv finns i många olika former, allt från laminatgolv till trägolv, parkettgolv och korkgolv.
Vi kommer i denna guide att visa dig hur du lägger ditt nya klickgolv som ett flytande golv.
Denna guide är uppdelad i dessa sektioner:
- Preparera ditt undergolv
- Underlagsfoam och/eller ångspärr innan du lägger ditt nya golv
- Lägg den första raden med golvbrädor
- Sätt ihop golvbrädorna med varandra
- Kapa golvbrädor
- Hur du ska lägga dina skarvar
- Den sista raden med golvbrädor
Fördjupade kunskaper
1. Preparera ditt undergolv
Du börjar med att kontrollera så att det undergolv som du ska lägga det nya klickgolvet på är tillräckligt plant. Finns där höjdskillnader i undergolvet som är större än 3mm per meter så behöver du jämna till ditt undergolv innan du lägger det nya klickgolvet.
2. Underlagsfoam och/eller ångspärr innan du lägger ditt nya golv
Beroende på vilket underlag som du ska lägga ditt nya klickgolv på så ska du antingen lägga en ångspärr + underlagsfoam eller enbart en underlagsfoam.
Anmärkning
- Det finns även produkter som är kombinationsprodukter och fungerar då både som ångspärr samt underlagsfoam.
- En ångspärr är en åldersbeständig plast och cirka 0,2 mm tjock. Detta är den vanligaste typen av fuktskydd och hindrar transport av vattenånga. Ångspärr används då den relativa fuktigheten i undergolvet överskrider 60%. Observera dock att vid golv på mark, på bjälklag över varmt eller fuktigt utrymme, där värme- eller varmvattenstammar ligger nära golvbeläggningen eller vid golv på golvvärme är rekommendationen att lägga en ångspärr även om den relativa fuktigheten understiger 60 %.
- En fuktspärr å andra sidan kan vara exempelvis luftspaltbildande skivor av HD polyeten eller polypropen eller en luftspaltsbildande profilerad plastmatta, cirka 2-10 mm tjock.
Fuktspärren används normalt i till exempel källarutrymmen eller vid platta på mark, där man kan misstänka tillskjutande fukt eller tidigare har haft problem med fukt. Fuktspärr används på betonggolv där den relativa fuktigheten överstiger 95 %.
Lättbetong- och betongbjälklag
Lättbetong- och betongbjälklag ska du alltid isolera mot fukt med en ångspärr. Varje remsa med ångspärr ska överlappas av nästa remsa och ångspärren ska även vikas upp mot väggen för att det ska bli så tätt som möjligt.
- 200 mm överlapp mellan remsorna
- 20 mm ska vikas upp mot din vägg
Underlagsfoam
När du har lagt din ångspärr (om du lägger ditt nya klickgolv på lättbetong- eller betongbjälklag) så är det därefter dags att lägga en underlagsfoam innan det nya klickgolvet ska läggas.
Lägger du ditt klickgolv på exempelvis ett gammalt trägolv så brukar det räcka med att du lägger en underlagsfoam eller en grålumppapp.
3. Lägg den första raden med golvbrädor
Det har nu blivit dags att lägga den första raden med golvbrädor. Låt klickgolvet först ligga i oöppnade förpackningar i rummet där det ska läggas i 48 timmar innan du sätter igång med att lägga golv.
Om väggarna inte är helt raka
Är inte väggarna i rummet raka så kan du få såga till den första raden med golvbrädor. Detta gör du enklast genom att rita av väggens konturer på den första raden med golvbrädor. Golvbrädan ska ligga med fjädern in mot rummet.
Det finns flera sätt att rita av utefter väggen. Ett enkelt tillvägagångssätt tycker vi är när man borrar ett hål i en kloss som man sedan stoppar ner en penna i. Därefter drar man med klossen längs med den ojämna väggen och ritar av på den golvbrädan som ska sågas till.
Såga ut golvbrädan
Såga därefter ut i golvbrädan efter de markeringar som du har gjort med en sticksåg. Sågar du med en eldriven såg (vi rekommenderar sticksåg), är det bäst att såga upp och ner, dvs du vänder ovansidan av golvbrädan nedåt när du ska såga.
Sågar du istället med en handsåg, såga från andra hållet, dvs tvärt om.
Rörelsefog på 10mm
Sätt sedan ut distanser (kilar) mellan den första raden av golvbrädor och väggarna i rummet. Avståndet (rörelsefogen) mellan golv och vägg ska vara 10 mm på alla sidor för att golvet ska kunna röra sig beroende på luftfuktighet, temperaturförändringar etc i rummet.
Golvbrädan ska ligga med fjädern in mot rummet.
Du ska ha rörelsefog mellan golvet och samtliga väggar samt mellan golv och elementrör, trappor samt trösklar.
Se steg 4 och 5 för hur du ska göra när du sätter ihop golvbrädorna med varandra samt om du behöver kapa en golvbräda för att den ska passa in i den första raden.
4. Sätt ihop golvbrädorna med varandra
Du ska dels sätta ihop golvbrädorna i dess kortsidor såväl som längs långsidorna när du sätter ihop två rader med varandra. För den första raden med golvbrädor kommer du enbart att sätta ihop golvbrädornas kortsidor med varandra.
Klickfogen kan skilja sig något åt mellan olika golv men principen är densamma för alla klickgolv.
- Lirka i brädorna i varandra
- Vik ner
- Tryck till
Bortsett från den första raden med golvbrädor så kommer du både behöva klicka ihop brädornas kortsidor såväl som långsida innan du viker ner brädan och trycker till så att den sitter fast.
Det brukar vara enklast börja med att fästa kortsidorna sedan långsidorna och därefter trycka till.
Om du är på den första raden med golvbrädor kommer du enbart klicka i brädornas kortsidor i varandra.
Därefter blir det både kortsidor och långsidor
När både kort- och långsida har fästs i varandra avsluta med att vika ner och trycka till golvbrädan.
5. Kapa golvbrädor
Alla rum är olika stora och det är sällan som du kan lägga ett golv utan att behöva kapa till längden på dina golvbrädor. Så här gör du för att kapa dina golvbrädor.
Fortsätt sedan på detta sätt, rad för rad tills du kommer till den sista raden av golvbrädor.
Mät (och glöm inte bort rörelsefogen)
Det finns några olika sätt att mäta ut när du ska kapa en golvbräda.
- Mät med måttbandet noga hur långt det är mellan den senaste golvbrädan och väggen. Dra sedan bort 10 mm för att ta hänsyn till rörelsefogen när du kapar golvbrädan.
- Lägg ut den golvbräda som du ska kapa bredvid den senaste brädan, in mot väggen. Markera sedan på den golvbräda som du ska kapa med en penna. Glöm inte bort rörelsefogen på 10mm.
Såga
Såga sedan ut efter den markering som du har gjort på golvbrädan. Kom ihåg att använder du en elsåg så som en sticksåg, vänd på golvbrädan och såga den med ovansidan nedåt. Använder du en handsåg, gör tvärt om och såga med ovansidan uppåt.
6. Hur du ska lägga dina skarvar
En tumregel brukar vara att minst ha ett 40 cm långt avstånd mellan skarvarna på två olika rader. Spara alla spillbitar som kan vara användbara vid senare tillfälle i processen.
Var femte rad får vara lik
Ingen skarv får hamna i linje med en annan skarv sålänge det inte har gått fem rader mellan. I den första metoden placeras skarvarna slumpmässigt över golvytan för att på så sätt bli så osynliga som möjligt.
Skarvarna följer ett mönster
I det andra sättet att placera skarvarna har man följt ett visst mönster som upprepar sig. När man kapar den sista golvbrädan på varje rad och den inte är kortare än 30 cm så har man använt sig av denna som startbräda i nästkommande rad.
7. Den sista raden med golvbrädor
När du har lagt den näst sista raden med golvbrädor har det blivit dags att förbereda för att lägga in den sista raden med golvbrädor. Eftersom att denna rad kommer att ligga längst mot väggen (+ rörelsefog) så är det inte alltid som denna rad blir lika bred som de andra raderna.
Tips
Jobba golvbräda för golvbräda med den sista raden när du ritar ut var du ska kapa och tänk på hur not och fjäder ligger. Till sist, glöm inte bort att ta med de 10 millimetrarna för rörelsefogen innan du sågar.
Gör såhär för att måtta in den sista raden med golvbrädor
- Lägg en golvbräda (bräda Y) rakt ovanför golvbrädan i den sista raden (Z) med ovansidan nedåt, dvs ovansidan ner mot golvet.
- Lägg en tredje golvbräda (X) ovanpå bräda Y.
- Tryck in golvbräda X helt mot väggen.
- Rita på golvbräda Y's undersida med en penna som tar stöd mot kanten mot golvbräda X. Glöm inte bort att ta med 10 mm för rörelsefogen.
- Såga ut efter markeringen som du har gjort på golvbräda Y. Det är golvbräda Y som ska användas till den sista golvraden i rummet.
Avsluta till sist din golvläggning genom att sätta dit golvlister, rörmanschetter och eventuella trösklar som du har tagit bort.
Fördjupade kunskaper
I avsnittet fördjupade kunskaper kan du ta del av våra tips när det kommer till att lägga klickgolv.
Lägga golv vid elementrör
När du kommer till elementrör som går ner i ditt golv så behöver du såga ut för dessa i din golvbräda.
- Lägg ut golvbrädan bredvid elementröret med ett avstånd på 10mm (rörelsefogen) från väggen.
- Markera ut var rören ska gå ner i brädan. Lägg på 2 ggr rörelsefogen på diametern för det hål som du ska såga ut för elementröret.
- Såga ut med en hålsåg eller ett borr för rören.
- Såga sedan rakt genom brädan på mitten av de utsågade hålen för att sedan lägga brädan på vardera sida om röret. Sågningen kan se lite olika ut beroende på var elementrören är placerade. Limma därefter ihop de itusågade delarna av golvbrädan runt elementrören. Glöm inte att sätta fast din distanskil mellan golvbräda och vägg bakom elementrören.
Lägga golv vid dörrkarm
När du kommer till dörren i din golvläggning så kommer du antingen behöva såga ut i dörrkarmen för ditt nya golv alternativt behöver du såga ut i golvet för dörrkarmen. Detta beror på vilket material som dörrkarmen är tillverkad i. Vanligast är trä men om din dörrkarm är i stål så får du kapa till golvbrädan.
Har du en dörrkarm i stål, gör såhär
Skär ut med såg eller multiverktyg för dörrkarmen i den sista golvbrädan som ska ligga närmast dörren. Glöm inte rörelsefogen. Avsluta med att fylla igen skarven mellan dörrkarm och golvbräda med fogmassa.
Har du en dörrkarm i trä, gör såhär
Vanligaste materialet på dörrkarmar är trä och då brukar man istället såga ut i dörrkarmen och sedan passa in golvbrädan i den utsågningen. Vi rekommenderar att du använder ett multiverktyg men har du inte ett sådant till hands går det bra med en vanlig fogsvans.
- Lägg en golvbräda med undersidan uppåt på den näst sista golvbrädan som kommer att ligga mot dörren. Du använder den upp och nedvända golvbrädan för att måtta ut hur högt upp du ska såga ut i dörrkarmen.
- Med stöd mot den upp och nedvända golvbrädan, såga ut i dörrkarmen för din sista golvbräda. Använd multiverktyg eller fogsvans.
Kom ihåg att det ska vara en rörelsefog på 10mm mellan dörrkarm och din sista golvbräda.