Parkettgolv » Köpa Golv
Din kundvagn

Parkettgolv

Ett parkettgolv eller lamellparkett som det även kallas är uppbyggt av minst två- , men oftast tre olika skikt. Parkettgolvet är ett populärt golv i det svenska hemmet. Kanske framförallt på grund av det snygga resultatet man får för den relativt lilla ansträngning som krävs för att lägga in ett parkettgolv.

Så är ett parkettgolv uppbyggt


Ett parkettgolv är som sagt oftast uppbyggt av tre olika skikt. Vanliga träslag som det översta skiktet i parkettgolvet består av är ek, ask, bok, lönn, björk, furu eller gran.

Ekparkett ett av det vanligaste valen av parkettgolv

Det populäraste träslaget för det första lagret på parkettgolvet är ek. Ekparkett har en brun till mörkbrun nyans som obehandlat och sedan kan man variera i oändlighet vilka olika toner och pigment som önskas när man ger sitt parkettgolv en ytbehandling.

Det mellersta skiktet av parkettgolv brukar vara tillverkat i gran eller furu. Längst ner så har man ett skikt som kallas för spärr och som varierar lite i vilket material det är tillverkat i. Ofta har man ett spärr-lager finskuret som fanér i gran eller furu.

Parkettgolv kan både krympa och svälla

Eftersom att parkettgolvet innehåller riktigt trä som är ett levande material så kan det både krympa och svälla beroende på den relativa fuktigheten som är i rummet där golvet ligger.

Lagren i parkettgolv läggs 90 grader mot varandra

Dessa rörelser i ditt parkettgolv är omöjliga att helt komma ifrån. För att motverka dem i så stor utsträckning som möjligt läggs dessa lager, när de limmas ihop, 90 grader mot varandra. På detta sätt minskas träets rörelser i ditt parkettgolv då du får en styv golvplanka.

Placeholder2
Placeholder2

Parkettgolv - populärast att lägga som ett flytande golv


Det vanligaste sättet när man ska lägga in ett parkettgolv i ett rum är att lägga det som ett flytande golv. Med detta menas att golvplankorna varken spikas eller limmas mot underlaget inunder, utan sätts fast i varandra och hålls på plats av golvlisten eller sockeln i rummet.

Fördelarna med att lägga parkettgolv som flytande golv

Som tidigare nämnts så är parkettgolvet gjort i riktigt trä, till skillnad från exempelvis ett laminatgolv, och detta innebär att golvet kan röra sig vid förändringar av fukthalten i rummet. Det är då en fördel att lägga sitt parkettgolv som ett flytande golv för golvplankorna då kan expandera och krympa. Risken för att parkettgolvet ska spricka eller att det bildas springor mellan golvbrädorna minimeras.

Det bör tilläggas att ett parkettgolv kan hellimmas mot underlaget men det är både mer tidskrävande och svårare jämfört med att lägga sitt parkettgolv som ett flytande golv.

Placeholder3

Många olika träslag, mönster och färger att välja på till parkettgolv


Det finns väldigt många olika träslag, mönster och färger att välja mellan när du ska bestämma vilket parkettgolv du ska köpa. Här kan du läsa mer om några av alla alternativ som finns att välja bland när du ska köpa parkettgolv.

Placeholder2

Stavparkett


Varje golvbräda kan på bredden antingen vara uppdelad i en eller flera stavar. När golvbrädorna ser ut på detta sätt talar man om stavparkett. Beroende på vad man vill ge sitt rum för känsla så brukar man välja mellan 1, 2 eller 3 stavparkett.

Stavarna är i de flesta fall färdiglimmade och det är således inget som du själv behöver göra utan varje golvbräda består antingen av 1, 2 eller 3 stavar i en stavparkett.

Enstavsparkett

Enstavsparkett är den enklaste av stavparkett och här består det översta skiktet på golvbrädan av en hel stav i massivt trä.

Enstavsparkett skapar ett pampigt och lyxigt intryck i ett rum och påminner om ett massivt trägolv, med fördelarna att det både blir lättare och är smidigare att lägga in.

3 sorter av stavparkett

  1. 1-stav parkett
  2. 2-stav parkett
  3. 3-stav parkett (kolla exakt sökterm)

Ekparkett


Ekparkett är kanske det allra vanligaste träslaget som väljs när vi ska lägga in parkettgolv i våra hem i Sverige. Ekparkett har en härlig lyster och kan behandlas på många olika sätt för att få fram just den känslan som ni vill ha på golvet i ert rum.

postit

text

Vitlaserad ekparkett

För ett parkettgolv i ek kan man välja många olika ytbehandlingar. Man kan exempelvis välja en vitlaserad ekparkett. En vitlaserad ekparkett skapar ett ljust och luftigt intryck. Generellt sett så brukar en trälasyr hålla längre än att behandla parkettgolvet med bara olja.

Ekparkett har ett relativt högt brinellvärde

Träslaget ek har dessutom ett mycket högre Brinellvärde, dvs hårdhet, jämfört med exempelvis furu. Det betyder att ek är slittåligare än furu och det är också en av fördelarna som talar för att lägga ett parkettgolv i ek.

Placeholder2

Stavparkett ek

Stavparkett ek är ett populärt val när man ska lägga in ett parkettgolv. Här kan du, som vi tidigare har varit inne på, välja mellan 1 eller flera stavar. Det lite mörkare bruna träslaget gör att en stavparkett i ek skapar ett härligt djup i ett rum.

Ekparkett 3 stav

För att få ett livligt golv med en spännande marmorering kan man välja en ekparkett 3 stav. Ekparkett med 3 stavar i bredd drar blicken till sig då stavarna i olika toner går omlott med varandra och skapar vackra mönster.

Placeholder2

Valnötsgolv


Man kan också välja att lägga ett valnötsgolv i sitt rum. Valnöt är ett brunt till brun-svart träslag med en kraftig ådring som ger liv åt dina golv. Valnöt är ett relativt exklusivt träslag och för att komma billigare undan, istället för att lägga in ett massivt trägolv i valnöt så kan man lägga parkettgolv i valnöt.

3 anledningar till att välja ett valnötsgolv

  1. A
  2. b
  3. c

Askparkett


Man kan också välja träslaget ask till parkett. En askparkett är hård och slitstark. Askparkett är till och med mer slittålig än ekparkett då träslaget har ett något högre Brinellvärde.

Obehandlat får askparkett en ljus gul till gulbrun färg. Denna nyans kan antingen bevaras eller förändras med någon lämplig behandling av ytskiktet på din askparkett.

Ask har på grund av sin styrka och seghet traditionellt använts till hjul, stegpinnar och skaft till verktyg, bland annat yxskaft. Idag används asken utöver i parkettgolv även till sportredskap, ledstänger och fortsatt i skaften till olika verktyg.

Placeholder2

Ask - användingsområde genom historien

text

Placeholder2

Ljust parkettgolv

Vill man ha ett ljust parkettgolv så kan man välja två olika metoder. Antingen väljer man ett ljust träslag till sitt parkettgolv såsom exempelvis ask, eller så väljer man en ytbehandling som ljusar upp golvet så att du får ett ljust parkettgolv.

Det finns både vitpigmenterade oljor, vax eller lackningar som gör att du får ett ljust parkettgolv. Du kan såklart också välja att måla ditt golv så att du får en vit parkett och på så sätt erhåller ett ljust parkettgolv.

Placeholder3

Mörkt parkettgolv

Vill du istället ha ett mörkt parkettgolv i ditt rum så kan du antingen välja något mörkare träslag såsom ekparkett eller ett askgolv. Men liksom att det finns ytbehandlingar för att ljusa upp ett parkettgolv så kan man även välja en finish med ett mörkare pigment i sig för att få ett mörkt parkettgolv.

Placeholder2

Ett grått parkettgolv eller ett svart parkettgolv

När det gäller färger så är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för vilken golvfärg du kan välja till ditt parkettgolv.

Ett grått parkettgolv kan exempelvis passa snyggt in till en annars färgstark inredning. Skulle du vilja ha ett svart parkettgolv så är vår rekommendation att du väljer en i övrigt ljus inredning för att få en harmonisk balans mellan de ljusa och mörka färgerna i rummet.

Slipa parkettgolv


Parkettgolv kan slipas om 3-4 gånger beroende på hur tjockt det översta skiktet med massivt trä är på golvbrädan. En omslipning brukar ta bort 0,3-1 mm av ytskiktet.

Ytskiktet i ett parkettgolv är ju minst 2,5 mm rent trä så parkettgolvets vackra utseende bibehålls efter att du har slipat om det. Det mest effektiva sättet för att fräscha upp ett parkettgolv är genom att slipa om det för att sedan ge det en ny lack, oljning eller den ytbehandlingen som du föredrar.

Precis som att köpa ett massivt trägolv i ek är även ett parkettgolv känsligt för fukt. Våttorka inte ett parkettgolv utan städa med torra metoder eller en helt urvriden trasa.

Att köpa ett parkettgolv innebär:

  • Enkelt att lägga själv (oftast med klicksystem)
  • Det finns många olika varianter och träslag att välja bland
  • Ska inte våttorkas - Dammsug eller torka med en urvriden trasa
  • Kan slipas om 3-4 gånger beroende på hur tjockt ytskiktet är

Så många gånger kan du slipa om ett parkettgolv

3-4 gånger går det bra att slipa om ett parkettgolv. Omslipning är det bästa sättet att fräscha upp ditt parkettgolv. Stryk sedan på din föredragna ytbehandling på parkettgolvet.

Placeholder2
Snabba leveranser

Alltid hemleverans
Oftast inom 1-3 vardagar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån