Din kundvagn
Filtrera

Pris

Färg

Beige
Blå
Brun
Grå
Svart
Vit

Träslag/Imitation

Ek
Furu
Kork

Mönster

1-stav
Kork

Egenskaper

Vattentät
PVC-fri

Passar till

Badrum & Tvättstuga
Barnrum
Hall & Entré
Källare
Kontor
Sovrum
Vardagsrum
Köksgolv

Kollektion

Cork Wise HRT
Wood Wise SRT
Wood Go
Wood Hydrocork
Wood Resist+

Tjocklek

Bredd

Längd

Kampanjvara

Provbit

Miljögolv

Vårt sortiment från Wicandes har utgått. Vi hänvisar er till någon av de andra butikerna som säljer produkter från Wicanders.

Om ni istället är intresserade av trägolv, laminatgolv eller vinylgolv hjälper vi er gärna att hitta ett golv som passar.

Ett miljögolv för oss är ett korkgolv - Varför?

 1. Låga eller i vissa fall även negativa kolavtryck
 2. Goda termiska egenskaper samt bidragande till bra luft inomhus
 3. Hållbara golv som du kan ha länge

Nedan kan du läsa vidare när vi går in på djupet och förklarar varför vi anser korkgolvet som ett självklart miljögolv.

Det är många kriterier som ska uppfyllas av ett miljögolv


Det finns många aspekter som spelar in när ett golv ska bedömas för hur pass miljövänligt det är. Några grundläggande kriterier är såklart:

 • Att golvet har tillverkats under en energieffektiv process
 • Består till så stor del som möjligt av förnyelsebara och återvunna material
 • Att golvet håller länge och inte behöver bytas ut efter bara några år
Ett jordklot i handerna

Miljögolv ska tillverkas i en energieffektiv process


Amorim är det företag som tillverkar de korkgolv som vi förespråkar och låter kalla miljögolv. Företaget äger i sin tur Wicanders golv som är det märke som säljer dessa korkgolv i Sverige.

Amorim är ett portugisiskt företag som är en världsledande producent av korkprodukter. De skapar korkprodukter inom flera olika områden och är aktiva i tillverkningsprocessen från skörd till förädling och färdig produkt. Detta skapar goda förutsättningar för Amorim att kunna jobba på ett miljömedvetet sätt genom alla steg i sin tillverkningsprocess.

Vid produktion blir korkspill en restprodukt. Detta spill tas tillvara på och kan då användas för energiproduktion. Företaget har beräknat att 65% deras energi kommer från detta korkspill.

Korkspill återvinns och blir till energi

Amorim har beräknat att ca 65% av deras energi kommer från restprodukten korkspill.

Miljögolv ska tillverkas av förnyelsebara- eller återvunna material


Kork är ett förnyelsebart material som kommer från växtriket. Från barken på de vackra korkekarna skördas korken. På 25 år växer en korkek upp och kan skördas för första gången. Barken från de första två skördarna håller inte riktigt samma kvalitet som de nästkommande skördarna utan får då bli granulat (nedmalt). Granulat av kork används i många olika produkter, exempelvis inom inredning, möbler, skor och golv. Därefter kan man skörda barken från korkeken vart nionde år.

Kork jämfört med andra material

Jämför man kork med andra material såsom trä, som används för de klassiska trägolven som vi är vana vid här i Sverige, går korken att skörda många fler gånger. Dessutom behöver inte korkekarna skövlas och planteras om efter varje skörd som man behöver göra för att få fram material till ett trägolv.

Kork är mer tidseffektivt

Man tar alltså aldrig ner en korkek för att utvinna korken, den återbildas om och om igen under hela trädets livslängd som är ca 200 år. Bortsett från att det är mer tidseffektivt jämfört med träprodukter så står då även korkeken under årets alla dagar, timmar och minuter och fångar in koldioxid, år efter år.

Det släpper ut 4 gånger mer koldioxid att tillverka ett klassiskt trägolv jämfört med ett korkgolv. Man har räknat ut att korkskogen i Portugal eller Montado som den lokalt kallas, tar upp ca 5 % av landets årliga koldioxidutsläpp.

Dessutom har Amorim sedan ett antal år tillbaka ett projekt där man samlar in kork från vinflaskor från restauranger och barer för att sedan mala ner och göra nya korkprodukter av. Mellan 2011 och 2015 samlades det in 2 ton vinkorkar som resulterade i 8000 m2 nytt återvunnet korkgolv.

Miljögolvet jämfört med trägolvet

Att producera ett miljögolv i kork släpper ut 4 gånger mindre koldioxid jämfört med det traditionella trägolvet.

AMOR5626

Miljögolv ska vara slitstarka och hållbara


När kork studeras på nära håll kan du se en cellstruktur där de luftfyllda cellerna liknar vaxkakorna i en bikupa.

Denna uppbyggnad resulterar i att korken får otroligt spänstiga- och flexibla egenskaper som gör att materialet klarar av stötar, slag och hård belastning mycket bra. Detta för att korken hela tiden strävar efter att återgå till sin ursprungliga form.

Att korken är så flexibel gör det således till ett mjukt och väldigt skönt material att gå och stå på. Det är med andra ord ett mjukt och skonsamt golv för kroppen samtidigt som att det har fina miljöegenskaper.

Pirate Century Morocco Pine CMYK

Miljögolv i den världsberömda kyrkan

För några år sedan lades korkgolv i den världsberömda katedralen Sagrada de Familia i Barcelona. Det är ca 3 000 000 personer som besöker Sagrada de Familia varje år. Hög trafik på ett hårt stengolv leder till en hög ljudvolym. När korkgolv lades in i kyrkan kunde således ljudvolymen skruvas ner ordentligt.

Det om något tycker vi talar för korkgolvets enastående egenskaper, dels att absorbera ljud, men det visar också på att det är ett slitstarkt golv som klarar en så pass hög belastning.

Iam os m F7 P Jg S Myy U unsplash 1

Så vad är avslutningsvis ett miljögolv?


Ett miljögolv för oss är ett golv som har ett litet kolavtryck, det har god isoleringsförmåga så att det inte “läcker” ut energi och det är ett golv som du kan ha länge och som bidrar till en god luftkvalitet i ditt hem. Dessa egenskaper har korkgolvet och därför har vi valt att kalla det för ett miljögolv.

Ett miljögolv i korthet

 1. Litet kolavtryck
 2. Goda isolerande egenskaper
 3. Golv som håller länge och bidrar till god luftkvalitet

Vad behöver du veta när du ska köpa ett miljögolv?

Här har vi listat de viktigaste sakerna som vi tycker du ska ha koll på inför köpet av ditt nya miljögolv.

🍀 Vad är ett miljögolv?

Ett miljögolv för oss är ett golv som har

 1. Litet kolavtryck
 2. Goda isolerande egenskaper
 3. Bra kvalitet som håller länge och bidrar till god luftkvalitet

🌳 Varför är kork så bra för miljön?

Kork är ett naturmaterial som kommer från korkeken. Efter 25 år kan korken skördas för första gången. Man är mycket försiktig för att inte skada trädet när man tar av barken. Sedan dröjer det bara nio år innan man kan skörda kork igen. Man tar alltså aldrig ner ett korkträd vid skörd och det kan således fortsätta att stå och fånga in koldioxid hela tiden. Här kan du läsa mer om miljögolv och korkens fantastiska egenskaper.

👀 Kan jag få se miljögolvet innan jag köper det?

Självklart går det bra! Hos oss kan du beställa provbitar på de miljögolv som du är intresserad av så att du i lugn och ro kan bestämma dig hemma för vilket golv du vill ha.

🍀 Vilken typ av miljögolv ska jag ha?

Om du letar efter ett 100% vattentätt golv med vackra träimitationer så ska du kika på Wicanders Hydrocork.

Är du istället intresserad av den autentiska kork-looken så bör du kolla på produkterna ur serien Cork Wise. Cork Wise och Wood Wise är dessutom helt pvc-fria. Här kan du läsa mer om alla våra miljögolv.

🎨 Vilka färger kan jag få på mitt miljögolv?

Det finns många olika färger att välja mellan till ditt miljögolv. Vi brukar rekommendera att du börjar med att ställa dig frågan vilket intryck du vill att en besökare ska få när den kliver in i ditt rum och sedan utgår du därifrån.

🌳 Hur skiljer sig kork från furugolv?

Jämfört med ett furugolv som kan ta 80-120 år innan det huggs ner, är korkskörden mer tidseffektiv samtidigt som man aldrig tar ner träden. Redan efter 25 år går det att skörda kork för första gången. Därefter kan kork skördas var nioende år. Här kan du läsa mer om korkens fantastiska egenskaper.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många golv är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån